Drago mi je da ste se raspisali o mom problemu i hvala vam za savjete. Moj najveći problem je u ovom trenutku sto ne mogu staviti slike radi svog racunala ali cu to pokusati rijesiti preko vikenda kod prijatelja.
Niste me pratili ali slike ce sve pokazati. Bukva je stara nekih 20 godina a kod mene je vec 10 godina. Formirana je i oblikovana sa cvrstom i jakom krosnjom kakva i mora biti bukva u nasim krajevima. Presadjena je u vrt kod mene i naprosto buja.
Kad smo kod skidanja lišća, mislio sam da je kroz sve ovo vrijeme iznikla neka nova tehnika. Nijedan savjet koji ste mi dali mi ne odgovara jer su preopasni. Ucinit cu to svojom tehnikom koju sam naucio prije puno godina. Presadit cu drvo u posudu i nece dozivjeti sok jer je korijen vec izdvojen od okoline a opet ima dosta mjesta da se siri pa ce biti potrebno malo i neznatno prikracivanje. Kada se biljka smiri i privikne na nove uvijete prolistat ce punom snagom. Obilno cu je zalijevati dva do tri dana pa tek cu joj onda ukloniti polovinu listova i smjestiti je u hladovinu bez vjetra. Kad potjeraju novi pupovi biljku cu izloziti suncu. Taj postupak cu ponoviti i dogodine sa drugom polovicom stabla i smanjit cu lisce za polovinu. Bude li biljka imala dovoljno mase i novih izboja ponavljat cu postupak dok lisce ne postigne zeljenu velicinu i poprimi sklad o odnos velicine sa stablom.
To sam sa jednom bukvom vec ucinio i bila je super, ali ju je nazalost macka zapisala i ona se posusila jer ja nisam na vrijeme reagirao.
Sto se tice oblikovanja, pokusavam stvoriti vrste i oblike primjerene nasem podneblju i boli me srce kad vidim neke vase radove a pogotovo crnogoricu u nevjerojatnim devijacijama i kaskadama. Japanske krosnje na evropskim stablima, oprostite ali izgledaju glupo i nakaradno. Evropski bonsai je cilj koji treba razviti u evropi sa nasim autoktonim biljkama. Zato neki i ne razumiju Pala kad pusti krosnje i granama prekriva deblo. Da, nas bobsai je trodimenzionalana a nema samo jednu dimenziju slike kao japanski.
Savjet: kad vas vec muci patiniranje drva, pa ga mucite dlijetima i nozevima, pokusajte limunskom kiselinom i peroksidom, jer oni daju najbolju patinu i izbjeljuju stablo ali ga i muce.
Za kraj, znam da ce se sad mnogi naljutiti, koji je sad taj, ali to je moje vidjenje, pa kad sam i krenuo 91. sa bonsai uzgojem bio je to moj stav. Nemam puno stabalaca zbog zauzetosti ali ova ce potrajati i ici kroz narastaje kako to vec biva u toj disciplini.
Sve vas pozdravljam i zelim vam puno uspjeha u vasem stvaralackom radu. Budite prirodni i ucite od prirode.