Već dvije godine koristim zemlju s krtičnjaka za pripremu mješavine u koju sadim biljke.
Zapravo, kada mislim na udjel vrtne zemlje u mješavini, onda je to isključivo zemlja s krtičnja. Niti neznam kako bih umješao s ostalim sastojcima običnu zemlju iz vrta, a da smjesa bude posve ujednačena u svakom svom i najmanjem dijelu.
Zemlja s krtičnjaka je izvanredna, osobito ako u tlu ima i ilovače. Obzorom da su krtice najaktivnije noću onda zemlju skupljam poslijepodne tog dana, kada je sunce prosuši i kada se pretvori u granule. Prosijem je kroz sito veličine 3 mm i od toga se dobiju izvrsne granule vrtne zemlje.
Inače, u nekoliko sam slučajeva iz tvornice keramičkih pločica ( u Orahovici ) donio njihov granulat ilovače koji dobiju na način da ilovaču samelju, pretvore u emulziju i onda tu emulziju prskaju u komoru s toplim zrakom. Dobiveni agregat je izvrstan, jednake veličine i bez primjesa.
Imam veliki vrt s oko 1400 m2 travnjaka, tako da uvijek raspolažem s dovoljnom količinom vrtne zemlje.