Mislim da bi se tu mogla primjeniti vinogradarska iskustva. Uz naravno nužni oprez.
Vinogradari se crvenog pauka riješavaju zimskim prskanjem insekticidom Fastac koji proizvodi Chromos-a ili nekim sličnim insekticidom.
Veliki problem može biti i pepelnica koja vrlo često napada kako lozu tako i listopadna drvca. Preparati na bazi bakra su agresivni te čak i na lozi i izazivaju šok i kratki zastoj u rastu, pa pretpostavljam da bi na bonsai djelovali još pogubnije. Ipak ima načina.
Ako je prošle godine loza bila jako pogođena pepelnicom onda se preporučuju dva tzv. plava pranja tijekom zime. Za to se koristiili ili " Bordoška juha" tj mješavina vapna i modre galice ili recimo Cosan, kao gotovi proizvod. Sa time se drvce obilno pošprica, pazeći naravno da se ne zalije i zemlja ispod bonsaia jer bi to moglo biti pogubno za plitko korijenje.
Mislim da bi za našu problematiku ipak bolji bio Cosan jer je Bordoška juha plava pa bi i drveće bilo ružno obojeno,što kod loze ne smeta.
Detaljno pročitati uputstva i sredstva razrijediti barem dvostruko većom količinom vode nego što se to preporučuje za vinovu lozu.
Postoje i prirodni insekticidi ali o njima ne znam baš puno. Navodno se preslica nasjecka na sitno i pusti u vodi nekoliko dana pa se time biljke prskaju protiv crvenog pauka, ali kako rekoh o tome premalo znam.