Očeš imati auto, moraš položiti vozačku, moraš ga registrirati, da bi ga kupio moraš ga zaraditi, a ne možeš raditi ako nemaš radnu knjižicu, nemreš dobiti knjižicu ak ne završiš školu i dobiješ diplomu, u školu se nemreš upisati ak nemaš domovnicu … roditi se nemreš ak mati nema papir. Se su papiri, svud su papiri, žepu moraš imati papir da znaš kosi uopće.. Ljudi koji su obzirni prema sustavu papira, osjećaju se neugodno, ak im nije svaki pokret u životu popračen papirom, certifikatom, dozvolom, odobrenjem, uvjerenjem… i šta sad. Ajmo (u našem bonsai hobiju..) to staviti na papir, odrediti štatute, regule, i pravila igre. I sad ja Dragec ak očeš postati bonsai "majstor" pribavi (čitaj:plati) papir, ponovo odi u školu za đaka prvaka, položi.. neznam kaj (recimo: tečaj za početnike, pa onda se po redu..), prvo postani.. neznam što (šegrt, pa kalfa, pa instruktor….), tak priznatog i osvještenog možda ti i dozvole da pokažeš to kaj delaš na kakvoj "priznatoj" izložbi…itd. Ak se prikloniš, delaš kak te nauče, poštivaš pravila, se uredno caltaš… jednoga dana buš dobil i kakvu "priznatu" nagradu. Onda Dragec moreš u profesionalce. Potovanja, auti, lova, pičke… Tu taj vaš štatut vodi. I sad buju rekli neki: pa to je nooormalo! Ak očeš biti slikar ideš na akademiju, ak ju završiš onda si slikar! Moreš mačkati kaj te je volja, to je uvjek slika.. U evropi (a valjda i šire) stvari tak već funkcioniraju i nemreš mimo… ja to shvaćam i priznam. Pa ak je tak, a još morem birati, Dragec bu onda naivec (čitaj: slobodan (bar tu) od papira!). Radil budem kaj očem, kad hočem i gdje očem i užival budem… vjerujte mi na riječ.
Eto kaj ja mislim!