Ajde molim te u crvenom krugu povuci crtu na izboju, gdje si točno štipnuo ove u plavom krugu.
Dva bora su mi potjerala nešto slično ovom u crvenom krugu, no imaju i po tri pupa kao ovo u plavom, a nisam ništa štipao, samo su sve grane orezane povratno prije nekih 40-45 dana. Jel to sve normalno?
Nema potrebe, lakše ću objasniti. Nisam pincirao nego štipao izbojke. Dakle ovako, na vrhu svake grančice se na proljeće pojavio pup. Okrugli je. Nešto prije nego što se počne izduživati i jakorasti, stisnuo sam ga, štipnuo, pincetom. Čuje se jasno- plop, kao da pukne balončić. Taj pup onda stane i miruje više od mjesec dana dok drugi, neuštipnuti pupovi napreduju, i izdužuju se te izgledaju kao oni zaokruženo crvenom bojom.
Nakon mjesec dana, kada se uštipnuti pup oporavi od šoka pokuša tjerati ali kako je oštećen on stvara dva ili tri nova pupa koji sporo napreduju. Na toj grani koju sam štipkao, zamjećujem i povratne pupove bliže deblu.
Štipnuo sam desetak pupova na jednoj grani i baš svi se ponašaju isto, mjesec dana stoje i onda sa tog mjesta krenu dva ili tri nova pupa, u međuvremenu potjera i po koji povratni.
Žao mi je što fotke nisu bolje ali ako želiš možeš doći i pofotkati preciznije pa staviti na forum.
Inaće znam da to nije pinciranje, ali stavio sam post ovdje jer Marija spominje i štipanje pupova, to me i potaknulo da probam štipkati. Rezultati su odlični, barem za sada.