Djohum, pazi spiku...Pogledao sam sliku tvoje Carmone i mogu reci samo jedno. Bez zamjere, ružniju Carmonu nisam vidio...Zašto? Po slici sudeći, (a nije mnogo od zbilje) rađena je po nekom neformalno uspravnom obliku gdje je početak odnosno deblo na početku tanje od debla na vrhu. To je Velika Nepravilnost u nazovimo to hiperprodukciji bonsai drveta kao takvih. Savjet: Ja bih ju ukoso prepilio popola (odnosno na početku njezinog zadebljanja) te probao početkom proljeća izguliti par centimetara kore, te ju nabiti u dobro pripremljenu zemlju. Cca 2 sata držati oguljenu u vodi, i zatim nabiti u zemlju. Staviti u veću posudu (ne bonsai) nego običan mini teglin, te dobro ju zalijati (testirati drenažu) i nakon tog zalijevanja, tjedan dana do 10 dana ju opće ne zalijevati. Njoj će otpasti lišće što neće značiti da je biljka mrtva. Tim načinom ne zalijevanja, Carmona će u potrazi za vodom pustiti u toplijim danima sitno korijenje (znači postupak moraš napraviti krajem 2.-og početkom 3.-eg mjeseca) što će rezultirati novom Carmona Macrophylla sadnicom koju si sam podigao. Mnogi bonsaisti to ne rade, a zgodan je eksperiment. USPOREDBA: Kad naše bake sade mrkvu...Kako dobiti krasnu mrkvu? Učestalim zalijevanjem mrkva je kratka i sjeb.na...
:happy2:A kad se zalijeva jednom dnevno (ne previše) pa 2 do tri dana ne zalijeva, logično, mrkva traži vodu duboku u zemlji te dobiva na kvaliteti (zadebljanju, i veličini)...To probaj napraviti s Carmonom, bez puno žaljenja makar si vezan za svoje stablo...Garantirano, ako nastaviš ovaj najbolji hobi na svijetu, shvatit ćeš brzo da kupljeni bonsai nije bonsai, nego čisto sranje...(bez zamjere). Uspjeh u poizanju tvoje vlastite Carmone ti jamčim...Nakon tih 10 dana ju lagano zalijevaj 2 put dnevno...
DOKAZ: U cca krajem 8. mjeseca 2009. sam ugledao jednu "zeljastu sadnicu" koja je rasla iz dugogodišnjeg Acera Burgerianuma (Hamburgera
), cca 50 godina starog (moj lega Radovan zna) kod Macanovog doma u Čakovcu. Sadnica je bila 10 cm visoka, s dvije paralelno male rastuće grančice. U nadi podizanja vlastite sadnice grančicu sam prerezao u koso prema dolje, nabio u teglin kod prijatelja, te ju dobro zalijao. Kasnije zalijevao svaki drugi tjedan do dolaska jeseni, kasnije rijeđe. Dok sam nakon cca, 3 mjeseca od procesa došao do frenda, bez puno nade, da vidim kako napreduje moja sadnica, ostao sam zaprepašten...Lgano sam ju probao izvaditi iz teglina (što nije išlo jer je biljčica pustila korijenje) a primijetio sam da se da na moje zaprepaštenje povratna pupa spremna za proljeće
!
Probaj isto s Carmonom, i uspjeh ti je i više nego zagarantiran...
Pozz iz Čakovca...
Vjeran
"A mi smo bolje svirali neg što smo bili plaćeni, al dobro sad..."