Žutike su podosta svojeglava drva ili bolje rečeno grmovi. Prošle zime, nakon nabavke grmova, odmah sam ih orezao u neki zamišljeni stil, na proljeće su krenule burno i obilno, nedugo nakon toga odlučio sam ukloniti sve suvišne grane i prikratiti one preduge. U početku nisam primijetio, no kasnije je bilo očito da sam time usporio njihov rast. Sve novo što su tjerale, tjerale su iz panja ili debla, tek na jednom od tri drveta, potjeralo je nekoliko vršnih pupova i razvilo sekundarne grane. Žicanje i piganje je mukotrpan posao, jer i mlade grane rado pucaju, a žicu je teško namotati zbog vjenčića listova oko grane. Nakon uklanjanja žice, neke su grane zadržale željeni položaj no neke su se vratile tamo gdje su i bile. Očito sam u nečem pogriješio što se tiče orezivanja u prvoj godini. Drva su zdrava i u dobroj formi, pa me raduje što ću na godinu imati priliku za popravni ispit.
Neki dan sam u knjigama pronašao da se žutike, nakon uzimanja iz Prirode, orežu na željenu visinu i oblik i da ih se prve godine pusti da rastu po želji. Nakon što im otpadne lišće ili pred sezonu rasta, treba ih orezati tako da se uklone sve neželjene grane, a one željene se skrate na jedan ili najviše dva pupa i sve se opet ostavi cijelu sezonu da divlja i onda opet sve iznova sve dok grane spigane same od sebe ne dobiju karakterističnu raspucanu koru, tad se one ponašaju kao deblo i tjeraju na sve strane, pa tako možemo oblikovati gušću i željenu krošnju, koju možemo trimati kako nas je volja.
Kad stignem, pofotkat ću žutike i staviti fotke prije i poslije da se vidi ovaj minimalni pomak u razvoju, gdje si mislim da sam ja jedini krivac.
Don ima drva iz istog izvora, pa bi bilo dobro da napiše svoja iskustva, možda su sasvim različita od mojih.