Don ne ljuti se, ajmo ti malo pomoći, fakat si sam ostal...
Zaraki, mislim da ti ja sada najbolje činiti gotovo ništa. Sezona rasta je gotova. Fikus će ti, iako je on domicilan u toplijim predjelima i raste čitavu godinu, rasti vrlo slabo i sporo tijekom zime. Bez obzira staviš li ga blizu prozoru, svjetla je još uvijek premalo, dani su kratki i oblačni, noći duge, temperatura, čak i u stanu relativno niska. Retusa ti treba prilično visoke temperature, uživa iznad 30, i uživa u obilju vlage. Tada raste ko blesava. Sada joj ne treba gotovo ništa, daj joj minimalno ili vrlo umjereno vode, dakle samo kada se zemlja u posudi već počne po površini sušiti i to na način kako si i rekao, umakanjem u kadicu s vodom. Pusti da izađu svi mjehurići zraka, da se dobro sve natopi kroz par minuta. Tada si, mislim, miran bar tjedan do deset dana, ovisno kolko ti je vruće u stanu. Pokušaj si kupiti onu finu špricalicu i prskaj ga, vlaži mu zrak kada god stigneš, kada god prođeš kraj njega. Minimalno ga zalijevaj po korijenu a puno ga prskaj gore. On će ti neznatno rasti kroz zimu, gotovo ništa. Moguće će mu 90% lišća otpasti i činit će se mrtav, ne brini, sve će ponovo narast u proljeće i početkom ljeta. Retusa ti je opaka živina od biljke i nije ga lako ubiti. To fakat moraš biti ekspert.