Ja se ne usudim ništa tvrditi samo ću iznijeti svoja zapažanja na osnovu vlastitih iskustava u kratkom iskapačkom stažu, dakle:
KROŠNJA – Listopadne vrste – složit ču se sa Helleborus i Sandevom.
Borovi – kod njih sam došao do zaključka da poslije vađenja nema orezivanja, čupanja iglica i sl. zahvata (popularno zvano redukcija zelene mase), sad isprobavam sa rezanjem prije, ugrubo uklonim nepotrebne grane. Borovice - ista stvar kao i sa borovima, s tom razlikom da sam tu siguran da treba orezati godinu dana prije iskopa, jer nijedna borovica sa nedirnutom krošnjom mi nije preživjela, dok one orezane jesu, a istovremeni iskop i orezivanje ih 100% ubija.
KORIJEN: Listopadne vrste – složit ču se sa Helleborus i Sandevom.
Kod borova, redukcija korjena za više od cca30 % (čak i manje) sigurno ubija. Kod vađenja borova kad naletim na prvi kablasti korijen režem što bliže deblu, zatrpavam i vračam se slijedeće godine…i tako u krug dok se deblo ne počne klimat. Na mjestu reza korjena znaju tada biti čitavi čuperci novog korijenja…dakle isplati se. Borovice – i jedan jedini prekinuti deblji korijen ih zna ubiti
!??
Sve je to paušalno i bazirano na nedovoljno primjeraka, pa nek to svako uzme sa rezervom.
- za daljnje indikacije i nuspojave obratite se svom ljiečniku ili najbližem ljekarniku!