Kolko kužim tvoj odgovor, vršnu granu koja treba nadomjestiti vrh treba pustiti i ne kratiti je, upravo to se dogodilo na grabu koji sam spomenuo i u to sam se uvjerio. Sa tvog stručnog izlaganja time upravljaju hormoni, a ja to zovem astral. Astral je nešto što biljku izdiže jer ona sama po sebi stremi u vis. Vršna grana će skoro u svim slučajevima, debljati najviše i brže stremiti u vis, pa mi se čini da u tom dijelu pričamo isto i kužimo se. Bočne grane, po nekom slobodnom riječniku, životare na uštrp vršne i napreduju sporije, sve dok vršnu puštamo da raste. Mislim da se i tu slažemo. No debljanje bočne grane po meni ovisi samo o snazi i vitalnosti drveta. I ne može se generalizirati da ih je bolje puštati da nesmetano rastu pa će one biti deblje nego da smo granu skratili ili pak generalno reći da će grana bolje debljati ako je skratimo pa će sekundarne grane pospješiti debljanje glavne grane. Tu sve ovisi o drvetu, poziciji drva u odnosu na svijetlo i možda još o nečem kaj mi sad ne pada na pamet. Možda neko pravilo koje ste iskusili u dugom periodu, govori u prilog tome da se bočne grane puste da slobodno rastu kako bi odebljale, pa ću vjerovati i ponašati se u skladu s tim, dok ne vidim reakcije na mojim drvima.