znači,ako san dobro razumija ništa ne dirat jos jednu godinu
Nema ti tu pogrešno - ispravno. To je pitanje odluke, što smatraš da je najbolje.
Mogu jedino napisati što ja mislim, budući da imam višegodišnje iskustvo s maslinama. Osim toga nekoliko godina sam ih formirala na potpuno pogrešan način. Hvala bogu pa su to bila početnička stabla, tako da sada na "pravim" primjercima znam što treba činiti.
Uvijek prvo godinu nakon presađivanja i donošenja doma
debla bez krošnje kako je kod tebe slučaj, kroz prvu sezonu rasta je treba dobro prihranjivati i raditi na stvaranju lisne mase. Važno je da što bolje i više novih izoja baci po cijelom deblu, a ne samo na vrhu. Izbojke koji se stvaraju na "stopi" - odnosno karekterističnom zadebljanju debla na mjestu gdje ono ulazi u zemlju, treba redovito uklanjati.
Prvu sezonu rasta se ne treba puno razmišljati o njenom oblikovanju, i ne treba je orezivati. Bilo bi dobro da je tvoja maslina pustila još izboja pri na srednjem dijelu debla.
Nakon prve sezone rasta ide zima i nakon toga prije nego krenu prvi izboji - tamo negdje u 3. ili 4. mjesecu trebalo bi joj oblikovat osnovne grane i postaviti konture buduće krošnje, tako da je ožicaš, usmjeriš grane i orežeš viškove.
Ne znam kakva ti je zemlje u koju si je posadio, ali posuda je vrhunska