Ak sam dobro skužil Sebu, pridružujem se stavu da se koriste organska gnojiva. Mikroorganizmi u tlu su korisni i doprinose balansu ponuđenog i biljci potrebnog.
Malo me lomi jedino to kaj je zemlja u posudi izdvojeni dio tla i nema potpuni kontakt sa procesima u zemlji. Možda je neko i mjerio postotak mikroorganizama u bonsai posudi nakon dvije godine, a ja si mislim da takvo okruženje nije idealno za razvoj mikroorganizama. Mikroorganizmi se prvo razvijaju pri zrenju organskog komposta koji dodamo zemlji gdje oni nastave razvoj uz pomoć biljne (organske mase) koja na tlu ostaje nakon iskorištavanja kulture. Tim procesom u zemlji iz godine u godinu raste broj MO. Mi posude volimo držati urednim i sa što manje organskog materijala koji bi se raspadao, pa time uskračujemo sve potrebno za razvoj MO.
Ovo kaj Igor priča o drvima koja propadaju, mislim da je tome doprinjela upotreba gnojiva 30:10:10. Pretjeran unos dušika može uništiti zelenu masu, bez koje drvo oslabi. Ja sam to gnojivo upotrijebio samo jednom u preporučenoj dozi, nakon čega mi je juniperus počeo žutiti na mjestima i to prošlogodišnje iglice, a nove su potjerale ko lude, neke od novih koje su bacile na debljim granama su se osušile, a one koje su narasle po vrhovima grana, tjeraju još bujnije. Postoji mogučnost da se i te počnu sušiti. To mi se desilo jedino na junipu, čempresi (thuje) su dobro reagirali na dušik i potjerali povratno. Brijest je poludio i bacio ogromnu zelenu masu sa ogromnim listovima. Grab također.