Recimo jednostavno… inspirativna razmišljanja
Kako drva žive i primaju hranjiva u šumi?
Tako da su u tlu, sva raspoloživa im hranjiva, koja se vremenom bogate i osiromašuju, zavisno od raznih čimbenika. Dakle cijeli njihov životni vijek, hranjiva su im na raspolaganju u većoj ili manjoj mjeri pa drva budu bujna ili pak "zakržljala".
Kad mi imamo yamadori, zavisno od prilika i uvjeta rasta drveta, našeg izbora, kod drveta želimo postići bujnost od koje ćemo na pažljivo odabranom deblu, formirati krošnju. Već sam/smo pisali o ispiranju hranjiva kod agresivnog zalijevanja u prozračne substrate koji su nam od velike blagodati zbog obnavljanja korijenskog sustava.
Tekuća gnojiva, a pogotovo ako ih primijenimo folijarno, biljka će upijati samo do ponovnog zalijevanja/mistanja, kad ćemo ih isprati. U vodi topiva gnojiva i primijenjena u tlo, isprat ćemo također vrlo brzo. Koliko smo napravili dobrog, toliko smo si napravili i beskorisnosti, bacanjem prihrane kroz rupe na posudi. Veći učinak bi postigli da smo biljci servirali neku sporo otpuštajuću prhranu, jer tako bi se u našem substratu osjećala kao u šumi gdje joj je prihrana dostupna sve vrijeme.
Novo otkrivena i kod nekih primijenjena PlantelaOrganik je recimo najbliža tome što nam treba, no njen omjer NPK 5:3:2 je nešto što nam treba pod nazovimo ih gotova drva, za yamadorie trebamo ozbiljnu koncentraciju NPK od recimo 20:20:20. Nekima to možda izgleda puno, no bitno je upotrijebiti gnojivo koje ima sporo otpuštajuća svojstva i siguran sam da do pregnojavanja ne može doći. Ja sam preporučenu količinu PlanteleO, povećao 10x i nastavio sa svom uobičajenom prihranom svakih 7 dana. Kako je vrijeme te upotrebe kratko, ne mogu govoriti o velikim promjenama, a volio bi nabaviti "jače" sporo otpuštajuće gnojivo.
Ako netko naleti na nešto pogodnog, neka slobodno da informaciju, a svako vaše mišljenje na ovaj tekst, željno iščekujem.