Moja razmišljanja idu u smjeru da tek izvađenim drvima treba zavisno od perioda u sezoni vegetacije dati različite omjere NPK. Pa tako u početku sezone, drva prihranjivati sa gnojivima gdje je naglašen NP + mikroelementi, prema sredini sezone smanjivati gnojiva sa većim udjelom N i tretirati ih sa gnojivima gdje je veći udio PK + mikroelementi. Pred kraj sezone vegetacije, kako bi drvu dali više snage za formiranje novih pupova, trebamo ponovo uključiti N no u nekoj manjoj mjeri kroz jedno ili dva tretiranja. U sredini sezone rasta, možemo procijeniti kondiciju drveta, i ako vidimo da je zdravo i da mu ničeg ne fali, tretirati ga sa ujednačenim gnojivima, no kako se radi o startnom materijalu, sa malo bogatijim ujednačenim gnojivima, npr. NPK 20:20:20. Uz sva gnojiva, barem jednom mjesečno dodati i mikroelemente, Mg+B+Co+Cu+Fe+Mn+Mo+Zn.
Priču o Drinu, vodimo na drugom mjestu…
http://hbf.my-bonsai.com/index.php?topic=1000.0…no ista firma koja proizvodi Drin, ima u ponudi, ogromnu paletu modernih gnojiva, koja osim NPK imaju kao dodatak, svu silu izbalansiranih mikroelemenata koji pospješuju procese u biljci i kolanje hranjiva kroz biljku. Prihrana biljaka je znanost koja se nadograđuje iz dana u dan i mislim da se lagano treba odmaknuti od ustaljenih navika gledanja samo NPK u gnojivima, vrlo je bitan i omjer Mg+B+Co+Cu+Fe+Mn+Mo+Zn u svakom od gnojiva. Znanost radi na tome da to sve izbalansira, a na nama ostaje, promatrati biljku i dati joj što kvalitetniju papicu. Čim pribavim sve potrebne preparate, napisat ću njihove nazive, te gdje se mogu nabaviti.
Hoće li sve ovo, nekom od vas izgledati kao izazov ili nepotrebna filozofija, odlučite sami, ja samo eksperimentiram jer trenutno mislim da treba mijenjati pristup prihrani drva.