... Biljke ne "uzimaju" više ako im više dajete. Postoji maksimum koji one mogu asimilirati i taj se postiže vrlo brzo, vjerojatno već kod deteterostruko manjih doza od onih koje im mi dajemo dohranom u tlo. Ostalo je samo gubitak. Sve drugo se ispire. Mislim da je ponekad, u redovitim intervalima, čisto zbog toga što su bonsai biljke izložene stresnijem i zahtjevnijem životu nego druge, dobro i potrebno davati neko uravnoteženo gnojivo. Mislim da je to više, više nego dovoljno. I s dodatnim dodavanjem veće koncentracije, samo dolazimo u opasnost da ubijemo biljku, a ne postižemo bolji rast.
Stajsko gnojivo je priča za sebe i moj osvrt je samo na njegovu površinsku primjenu.
Ovo kaj pišeš je sigurno tako, no moji zadnji postovi su bili usmjereni prema agresivnom zaljevanju, koje agresivno ispire svaku pa i onu agresivnu prihranu. Jedan od odgovora sam našao u PO koja mi trenutno izgleda slaba, no to ću si još poslagivati u mojoj praksi. Uzmem li sad računati, koliku količinu gnojiva sam primjenio prema uputam na sav sadržaj tla u posudama i na lisnu masu i koliko vode sam po tome polio u svrhu zaljevanja, dobit ću da sam isprao/razrijedio deseterostruko više nego što bi biljke uzele da nisam agresivno zaljevao i da im je sve bilo na raspolaganju. Mislim, meni je najrelevantniji vodić Priroda koja jasno pokazuje kako i kakve rastu biljke koje rastu na bogatom tlu, a kako rastu na siromašnom. Ako primjetim da u nečem pretjerujem, smanjit ću sve doze, no sve dok mi yamadori rastu i bujaju, nastavit ću ovak kak mi se čini najbolje.