evo nakon 34 pročitane strane, imam jedno pitanje..
tko bi rekao da ovo netko čita
kroz ovu temu se razvila naša svjest o važnosti kvalitetnog substrata i čitatelji trebaju je to preživjet
Dali je dobar onaj šljunak kojim se po zimi posipavaju ceste? Mislim da je to negdje te granulacije od 5-8mm. I kad bi sa njim pomješao zemlju za cvijece (a to je kolko sam skuzio treset) u omjeru 80% šljunka i 20% te zemlje dal bi drenaža bila dobra, a s druge strane i sama mješavina?
samo da navedem da trenutno neam bas viska love pa bi zato stavio taj šljunak.
Šljunak bi ti trebao biti zaista zadnja opcija. Ne toliko radi love koliko radi nekvalitete. Građevinski šljunak nije propustan i težak je. Ako ga već koristiš prosij ga kroz neko sito koje odvaja sve dijelove manje od 2 mm, jer ako to ne napraviš betonirat će ti substrat.
Vulkanski šljunak, tenisit, liapor, floreopor i sl. imaju otvorene pore i upijaju vodu za razliku od šljunka, osim toga višestruko su laganije. Korijen prodite u njihovu strukturu i račva se. Mješavina sa ovim materijalima je lagana, prozračna i idealna za bujan rast korijena. Cijene ovih materijala zaista nisu velike, a pretpostavljam da ti kolekcija isto tako nije velika, tako da to nije neki strašan trošak, a kvaliteta je nemjerljivo bolja!