Ja u mikorizu ne vjerujem!!!
U Prirodi se mikoriza javi kod bilo kojeg stabla, ako mu ja potrebna za preživljavanje u pojedinom okolišu i tipu tla. Ona se dogodi kao neki balans koji se simbiotski dogodi između stabla i gljive (mikorize). Potpuno je netočno da mikorizu vole borovi. Od svih borova koje sam izvadio, mikorizu su imali tek 2-3, jednako kao i bjelograbovi i bukve i hrastovi. Ima li mikorize ili ne, ovisi o staništu i prilagodbi biljke na preživljavanje. Uvjeti u koje ja sadim stabla, su nešto sasvim drugačije od uvjeta u kojima je stablo raslo i nema potrebe za mikorizom, a ako stablo osjeti potrebu za mikorizom, razvit će je i u trening posudi, dok će ona koju smo ostavili iz prirode, propasti u modernim substratima. Slično je i sa mahovinama, u prirodi, nakon 2-3 tj bez kiše, na sunčanoj pripeci i bez kapi vode, pronađem kamen sa divnom zelenom jastučastom mahovinom koja je rasla na njemu, uzmem ga doma, potopim samo dno u vodu, misleći neka se vlaži i daje svježinu mahovini, a mahovina u "idealnim" uvjetima, požuti za 7 dana. Jednako kao što nam ne treba ilovača, zaljepljena za korijen, ne treba nam ni mikoriza!
Uvjeti u Prirodi i našim sanducima nisu isti i to treba imati na umu.