...nešto sam presađivao ovih dana i primjetio sam da su se pumice u trening kutijama zbile poput betona odnosno zrna su se slijepila, dok se sa liaporom i nakon više godina to nije desilo. Primjetio sam da je kod liapora korjen duži i bujniji od onog u pumicama no u rastu drva nisam zapazio neka bitna odstupanja... ak neko ima sličnijih iskustava nek veli.
Nekako razmišljam da pumice treba mješati sa liaporom i to u manjem omjeru za nova drva i u većem omjeru za drva koja idu u bonsai posude. Ovo zadnje vrijedi i za crnogoricu. Naravno ako neko još koristi pumice...
Još nekaj, drva iz prošle sezone kojim niste isprali korjenovu balu toplo prepuručam učiniti to ove sezone. U režimu agresivnog zalijevanja u toj zemlji, ne da se nije razvilo niš novog korjena, nego ak ga je i bilo ono je izgnjililo...
Floreopor je substrat za brižne bonsaiste, ja ga nikak ne bi preporučio nekome tko nije spreman svaki dan barem 3x provjeriti vlažnost substrata. Naravno, vrlo brzo se stekne praksa kojom učestalošću treba biljke zaljevati bez provjere, a ovisno o temperaturi i vjetru. Ovo sa ispiranjem bale, će svi iskusiti kad tad, a ja sam definitivno pobornik maksimalnog ispiranja. Kaj se tiće pumica/pomica, ja ih imam u posudama sa prije sakupljenim biljkama, pa hoću neču, mram ih koristiti i miješati u nova drva. Osobni doživljaj, floreopor je par klasa bolji od pomica. 2007 sam rašeljku, ostryu i žutilku, posadio u liapor (sitniji floreopor) i ove godine presađivao. Okrugla posuda od 35 cm je bila puna korijena, dok ostrya i betulus u pomicama, nisu toliko korjena razvile, no to nije tolko bitno, ono bitno je da je korijen zdraviji u floreoporu/liaporu, barem meni tako izgleda. Od klasičnih 5mm pomica, boljim su mi se pokazale pomice od 16-30mm. Imaju puno manje "brašna" i drva u njima puno bolje razvijaju korijen, pogotovo nigre i smreke, a kaj se tiće mugača, mislim da njima apsolutno nema veze u ćemu su (osim ako imaju malo korijena), jer oni rastu u kaj god ih posadili... možda bi rasli i u blatu.... Njih jedino nisam ispirao, jer nisam imao potrebe, oni u staništu, imaju oko korjena nešto poput treseta i to je super prozračno, pa sam ostavio... izgleda da ne smeta, a vidjet ću za koju godinu, kad ih krenem presađivat.