PRIJEVOD
"Na proljeće 2007 sam dobio za testiranje nekoliliko vreća Chabasaija novog supstrata za bonsaija. Sada nakon prve sezone rasta imam prve rezultate. Svake godine u svom vrtu presađujem oko 300 i više bonsai drva visoke kvalitete.
Imam jako veliko iskustvo sa svim vrstama supstrata kroz ove godine: svim vrstama akadame, punicom, ekspandiranom glinom i sl., pa smatram da sam u poziciji ocijeniti kvalitetu chabasaija koji kao svoj osnovni sastav ima zeolit. Moram dodati da nisam radio nikakve znanstvene testove, već samo mogu govoriti o mom praktičnom iskustvu. Posadio sam u Chabasai 10 četinara i 10 listopadnih vrsta. U taj supstrat sam dodao 10-15% grubog treseta.
6 mjeseci poslije mogu reći da su sva stabla živa i u dobrom do vrlo dobrom stanju. U usporedbi sa drugim stablima posađenima u eksp. glinu, pumice i sl. izgledaju zdravije i bolje. Ne koristim akadamu jer se raspada i preskupa je.
Sada mislim da ći Chamasai koristiti za sva moja stabla ukolko ga budem mogao nabaviti ovdje. Možda u kombinaciji sa drugim supstratima.
Uvijek preferiram Chabasai ispred akadame."