Andrija,
po tvom iskustvu i mišljenju, kako bi pripremao substrate za drva sa do sad navedenim Liaporom, tenesitom, vermikulitom, pumicama? Koliko bi dodavao zemlje? Bi li koristio i treset? Može li kora od bora ući u ove kombinacije?
Možete i ostali pisati, nije da pitam samo Andriju
Mi sada koristimo mješavinu od:
1/4 treset (bijeli ili crni)
3/4 liapor/pumice i sl.
Može i kora u to, ali u okviru ove 3/4 - liapor/pumice
Inače zna li tko što o peat moss. Koji joj je PH faktor i da li spada u bijeli ili crni treset?
Kolko ja znam, a to je malo i izvor mi je čovjek koji direktno iz Litve uvozi treset.
Kod nas dobavljivo
Bijeli treset je pravi treset i Ph mu se kreče od 2-4,5 (tip ima nekoliko vrsta).
Granulacije koje se pakiraju u bale i prodaju po centrima su vlaknaste i grube, teško je nabaviti treset jednolike strukture.
Crni treset ne postoji kao zaseban, to je mješavina bijelog treseta i raznih zemljanih substrata koji mu podižu Ph iznad 5 pa do 7.
Crnu boju dobiva od kompostiranih materjala pa čak i od ugljena, (tak veli tip)
Ja sam kod njega nabavljao treset za azale, Ph 2,5 , neke srednje granulacije. Ne praši se.
Spominjao je tresetišta koja se iskapaju u nekoliko slojeva, gornjih 20-50 cm je bogato bakterijama i grubog je sastava čak sa mljevenim granjem. Taj koristi za kompostiranje organskog materjala. Dok za vrtlarstvo nabavlja treset sa 2-10m dubine.