Pošto sam prošitao svih 30 strana postova o supstratima koje koristite (ili ste koristili) biću slobodan da prokomentarišem:
Kod nas (u Srbiji) 'zemlja za cveće' je u 95% slučajeva nekakav kompost - najčešće od kore bukve i hrasta (ali i drugih vrsta), zatim od drveta (tj 'piljevine'), često i od stajnjaka (koji ako u kompostiranju učesstvuju gliste zovu glistenjak). Sve u svemu ta vrsta supstrata je vrlo promenljivih svojstava (i fizičkih i hemijskih i bioloških) čak i u okviru jedne marke. Ponekad im je dodat treset, čisto da popravi fizička svojstva.
Preostalih 5% su mešavine treseta.
Što se folijarnog gnojenja tiče, mislim da je to skroz nepotrebno i neefikasno. Imam utisak da su ga izmislili proizvođači gnojiva kako bi više zaradili.
Netačno! - niko Aleksi na ovj post nije konkretno odgovorio, koliko sam primetio, ali da je Aleksa pažljivije pročitao vaše prethodne postove video bi i zašto je netačna njegova tvrsnja :). Ja sam probao na klijavcima japanskih javora koji su rasli iz Jiffy tresetnih briketa. Napredak tretiranih naspram netretiranih i zalivanih prihranom je bio više nego očigledan. Probu sam radio na nekoliko stotina sejanaca pod veštačkom rasvetom.
Neke vrste mahovine utiču na razvoj korena (nekih vrsta). Ovo sam slučajno primetio na smrčama (Picea abies) pored kojih sam stavio jednu neuobičajenu mahovinu (ne bih napamet znao o kojoj vrsti se radi, ima malo krupnije 'listove' ). Te smrče su se neverovatno zakorenile, a mahovinu sledećeg proleća nisam mogao da odvojim od korena. Ovo pominjem jer sam od vas (ovde) saznao da postoji čovek koji gaji bonsai samo u mahovinama.
Za sfagnume sam znao da poseduju mikrofloru koja utiče na rast korena (valjda je u pitanju i mikoriza), al' za ovu vrstu nisam :)
Imam i jedno pitanje - vi uglavnom govorite o supstratima za kabaste (velike po prostornim dimenzijama) biljke, a šta radite za male biljke koje imaju posude veličine 300-400cm3 ?
I još jedan komentar - bio sam pre nekoliko godina na dobrom putu da sam i bez gotovo ikakve literature izađem na pravi put (bar što se supstrata tiče), kad mi je jedan od mojih drugara bonsaista napunio glavu nekakvom 'crvenicom' i nekim likom na internetu koji je gajio bonsai u mešavini samo crvenice i sitnog šljunka. To me je vratilo 10 godina unazad :(
I sad imam neke biljčice u to blato zasađene