Nisam mogao, a da malo ne osnažim ovu temu, mojim zapažanjima….
Blagodati prozračnovodopropusnog tla, sve više dolaze do izražaja. Tlo je nemoguće pre natopiti i stvoriti bilo kakav uvjet za truljenje korijena. Korijen jednostavno uživa u našim novim mješavinama.
Primjer 1. / Smokva koju sam iz tla, izvadio u 7mj. p.g. i presadio je u 12mj p.g. morao sam je ponovo presaditi prije tj. Dana jer joj je korijen počeo izlaziti iz posude. Kad sam je izvadio iz posude, jedva sam raščešljao substrat iz hrpe sitnog korijenja. Morao sam joj ukloniti i dva debela korijena koji su imali masu sitnog korijenja.
Primjer 2. / Grab (najveći moj) ugodno me iznenadio kad sam jučer skužio da kroz posudu od dasaka, ne vire crvi, već krajevi korijena. Na sve četiri strane posude, pustio je nebrojeno korijenja koje se sad na vrhovima koji su izašli van posude suši i naravno grana u posudi u vlazi.
Psps….
….nisam mogao odoljeti da Čajka malo ne cimnem telefonom s pitanjem jel to dobro…, a on je gromoglasno poviknuo, PUSTI GA DA RASTE I NEMOJ SAD PRČKATI PO KORIJENJU…
Ako stignem, budem pofotkao tu milinu i pokazao fotke. Da ne bi bilo zabune, grab je vađen og. i posađen u čistu pumicu.