Jučer popodne sam lagano prošetao 3h po obližnjem šumovitom bregu. Upalo mi je u oko nekaj kaj do sad nisam primječivao a bilo mi je pod nosom. Naime, postoje dijelovi šume gdi drva rastu ravna i streme u vis, a postoje pak dijelovi gdi su i velika drva, spigana i rašljasta više nego drugdje. To me malo privuklo pa sam zabrazdao dublje u šumu, što dalje od puta. Na moje iznenađenje nabasao sam na desetak bukvica koje su do 1m visine jako raštrkane granama i svaka od njih je spigana na nekoliko mjesta. Pretpostavljam da je u tlu gdi rastu, nekaj kaj ih čini takvima. Detaljnije pregledavanje okolnog terena pokazalo je da tu nema ni jedne pravilno ravne bukve, kao ni hrasta. Kesteni i grabovi su isto spigani, a akacije se granaju nisko, ima još nekog drveća no sve je spigano do bola. Jedna bukva raste u slovo C i izgleda snažno i u formi.
Podšišao sam 3 bukvice tek da vidim kak izgledaju skresane i baš sam se ugodno iznenadio, istina, tanke su i visoke oko 1m, no svaka ima po 6-7 postranih grana vrijedn pažnje. Nebari su im kako kod koje, no večina dosta dobra, tek dvije sam utvrdio da rastu iz korijena večih bukvi, dok ostale imaju svoje korijenje, a puno ih ima i samoniklih koje se daju isčupati prstima, pričam o mladicama do 5mm debljine.
Jel još neko primjetio ovakve otoke čudnog rasta u šumi?