nije mi jasno vitamin B , vidim da ga svako malo spomenes ,a meni nikako nije jasno od kud sad vitamin B i drvo , mislim pa zar nije drvu potreban mineral... neznam ja znam da ljudi trebaju vitamine ,ali nikad cuo za drvo :neutral:
za kaj se uopce koristi vitamin B kod drvenastih biljaka ...
Evo gdje sam ja prvi put naletio na vitamin B1:
BONSAI KULTIVACIJA POGODNIH PRIMJERAKA IZ PRIRODE
Glavni istraživač: VRGOČ, PETAR (193504)
Sažetak: Prve rezultate bonsai kultivacije primjeraka prikupljenih iz prirode, u Hrvatskoj, donosi Vrgoč (1992) u svom magistarskom radu. Rad prikazuje dvogodišnju rekultivaciju austrijskog crnog bora (Pinus nigra ssp. austriaca (Hoess) Vid.), crnog jasena (Fraxinus ornus Mill.) i bijeloga graba (Carpinus orientalis Mill.). Primjerci svih vrsta prikupljani su iz prirode i rekultivirani u posudama. Temeljna ideja sadašnjih istraživanja je oblikovanje pogodnih primjeraka u njihovom prirodnom staništu i to prije prenošenja istih primjeraka u posude. i to sve s namjerom da se skrati vrijeme proizvodnje bonsai primjeraka te da se iskoristi krš kao izvrstan izvor vrlo pogodnih primjeraka (ujedno je to i originalan način iskorišćivanja nekih lokaliteta krša u Hrvatskoj). Pristupi tretmanu inicijalno oblikovanog drveća, odmah po prikupljanju u posude, odnose se na uvjete hladnih staklenika, privremene posude sa grijanjem,
otopina vitamina B1 kao stimulator regeneracije korjena, svođenje transpiracije na minimum.