kad smo već kod toga, koliko je redukcija korijena ustvari bitna za bonsai? po nekoj mojoj logici, više korijena - bolja vitalnost, kaj ne? mislim, drfce ne mora biti u maloj plitkoj posudi da bi bilo bonsai, čini mi se da je to običaj više zbog estetike
Pa ne baš, posuda je sastavni dio bonsaia. Drvo je svakako važnije ali i posuda je itekako važna. Ne možeš imati drvo u hamperu i reči da je to bonsai, to je drvo u hamperu. Može biti odlično drvo u hamperu ali to nije bonsai.
Redukcija korjenja je vrlo bitna ne samo zbog toga da drvo bude u posudi, iako je i to iz estetskih razloga veoma bitno jer izborom dobre posude drvo izgleda bolje i starije. Važna je jer redukcijom korjenja reduciraš i rast drveta. Ako pustiš korjen da divlja u velikoj posudi, ne možeš zaustaviti rast drveta, smanjiti internodije a pogotovo ne možeš smanjiti iglice ili lišće.
Posuda nije važna u početku dok je drvo samo materijal ili prebonsai, ali kada postigneš željenu formu posuda je strašno važna, baš iz gore navedejnih razloga.