Perfektnih drva je jako malo, sigurno daleko manje od 1% onoga što zaslužuje da se pokaže.
Dakle, potpuno sam svjestan činjenice da gotovo svako drvo može biti bolje, odnosno da na njemu još treba raditi, a brojna drva, na žalost, nikada neće postati reprezentativna. Ne vidim tu nikakav problem. To je jednostavno činjenica.
Prema tome, kada se ocjenjuje nebari, stablo, raspored grana itd., onda jednostavno nema "popuštanja" i ako neko stablo treba vrednovati s "3" od mogućih "10", onda je to činjenica. Ali ja ovdje mislim na pristup. Zašto nekome tko se želi baviti bonsaem, a zalažem se da na to svi imaju pravo, nakon što je donio sadnicu iz rasadnika ili prirode, koja bi po svim aspektima trebala biti "0", što je također činjenica, odmah reći da je i on "nula". Pa svi smo nekada bili "nule" ma što o tome sada mislili.
Na tu sam ja "klimu" mislio kada sam uspoređivao ova dva foruma.
Ja imam dovoljno godina da me nečije mišljenje neće odvratiti od namjere da se jednoga dana bavim bonsaem. U životu i u poslu susreo sam dovoljno "pozera" da ih mogu smjestiti tamo gdje pripadaju.
Prema tome, ja bih želio da Gosti na ovom forumu ( kojih ima svaki dan ), već sutra postanu naši članovi ( drage kolegica i kolege ), a kada se učlane da aktivno sudjeluju ili "da živnu". Vjerujem da se možete složiti s konstatacijom da je vrlo teško biti "živahan", pa i odlučiti se na aktivno članstvo, ako te netko odmah "ubije u pojam".