Pretpostavljam da je krenuo od materijala vrlo sličnom tvome ...
No ostao je pri tome da ne mijenja prvo zadani stil deblu, dok je krošnju fino izbalansirao. Sve to je s azaleom moguće napraviti u samo jednoj sezoni.
Fotke moje azale su nakon zimskog sna kad je iz dana u dan gubila listove. Po slobodnoj procjeni, lisna masa joj se smanjila za preko 50%. Kad sam nabavio drvo, deblo je bilo ispunjeno mladim izbojcima koji su mu trošili snagu pa je manje snage odlazilo u bitne dijelove. Sad kad je drvo pod recimo kontrolom, vjerujem da ću kroz sezonu dobiti željene smjerove i širine pojedinih oblačaka ili pak spajanja više njih u dio krošnje. Bitno mi je da se vide počeci grana i da su bez zelene mase. Kako ću produljivati zelenu masu prema krajevima grana, tako ću skidati onu bliže deblu. Trebalo mi je dugo da uvidim kako vrh moram usmjeravati prema sredini drveta, a ne nastaviti sa zbunjujućim zapuštenim izgledom u stranu. Već do cvatnje u 5mj. očekujem bujnost zelene mase koja će dati više mogućnosti. Hoće li drvo ikad prestati ličiti na crnogoricu, sad me manje brine. Bitno mi je da raširim etaže u stranu i odmaknem zelenu masu od debla, neke zavoje ću sakriti krošnjicama. Na kraju krajeva, azalea i nije samo bonsai, ona je i satsuki, a koliko sam ja informiran, to je posebna grana bonsaia. Mislio sam je presaditi ovog proljeća, no odustao sam od toga. Posvetit ću se prvenstveno cjelokupnom zdravlju drveta i neka prođe prva (kod mene) sezona cvatnje, tako da ujedno prođe i cijela godina kako mi je drvo u vlasništvu. Radikalnih zahvata se ne budem primao, sve dok mi se stvari u glavi poslaguju, a oštri zavoji ove azale su nešto po čemu je jedinstvena u HR, barem ne znam za drugu, pa će se lako pamtiti.