Možda drvo i ima previše S zavoja al šta ćeš, nisi ih ti pravio.
Nije ih pravio, ali to monotono ponavljanje zavoja na jednakoj visini, jednakog kuta i jednake dužine i oblika može promijeniti i ublažiti.
Mislim da bi stvarno bilo loše sad to ić skrivat nabacivanjem krošnje i izgubit na eleganciji. I šta smeta što liči na četinjaču.
Pogledaj japanske, tajvanske i Waltera Palla bonsaije od bjelogorice. Oni bjelogoricu ne oblikuju kao borove. To je običaj koji koliko vidim se događa samo na zapadu i ja ne znam zašto je tako. Možda su bonsaisti sa istoka više vremena provodili u prirodi među stablima? Oblačići dolaze u obzir definitivno, ali ne toliko "da ptice mogu letjeti između njih".
Pa ne možeš svako drvo prekopirat iz prirode.
To što ja govorim nije kopiranje, nego razumijevanje karaktera pojedine vrste!
A one dvije Andrijine slike su vjerojatno iz nekih parkova gdje oni koji ih uzgajaju traže da im drva maksimalno cvjetaju pa ih samo puštaju da rastu.
Bolje da ih puštaju da rastu jer su tako bolji primjer.
Isto tako ne možeš uzimati kao primjer masline kojima maslinar otkine deblo dopola i pusti krošnju da raste u tipičnu kuglu kao primjer za uzgoj masline. Na Mljetu npr. stare masline nisu orezane jer je tamo običaj do nedavno bio da se masline ne beru nego kupe sa poda, pa one izgledaju dosta drugačije jer je sačuvan iskonski karakter stare masline.