MARGOTIRANJE
Margotiranje je vegetativna tehnika razmnožavanja biljaka, koju su u Kini primjenjivali još prije 1500 godina, a kojom zakorjenjujemo dio grane (debljine do 5 cm), i kasnije uzgajamo kao zasebnu biljku.
Pri tome je važno odabrati granu koja je zbog svojih karakteristika pogodna da se od nje oblikuje bonsai.
oguli dio kore na grani koju želimo zakorijeniti. Najbolje mjesto za margotiranje je točno ispod mjesta gdje se račvaju dvije grane.
TEHNIKA:
Širina prstena skinute kore mora biti duplo veća od debljine grane.
Na prstenovani dio se nanese hormon za ožiljavanje, a zatim se taj dio grane obloži vlažnom mahovinom i omota debelim najlonom, te učvrsti.
U kesici se mora održavati konstantna vlaga.
Kada se formira korijenje grana se otkine i posadi, najbolje u čisti treset. Potrebno je biti pažljiv jer je ono mlado i krhko.
Ovisno o kojoj se biljnoj vrsti radi, različito je vrijeme potrebno da se grana pusti mlade žile. U pravilu listopadne biljke bolje reagiraju pa je tako npr. šipku, glogu, grabu i jabuci potrebno oko 4 mjeseca, javoru 2 mjeseca, dok za borove treba 1-2 godine.
Slika 1 - tehnika
Slika 2 - margotirana grana šipka