Kali se!
Da, uspio sam dobit informaciju. Ispada da se proces kad se metal zagdije do užarenja pa se zatim
ne baci u vodu isto zove kaljenje. Naime, samo željezo se mora hladiti polako, ne-željeznim metalima (pa tako i bakru) je svejedno da li ih se hladi polako ili baca u vodu, krajnji rezultat je isti. Premda momci preporučaju hlađenje u vodi e kako bi bakar bio što kraće užaren jer tad puno rađe oksidira.
Zanimljivo, svašta čovjek nauči zanimajući se za bonsai.
BTW, pročitah i da se bakrena žica nakon korištenja za žicanje može ponovo prekaliti i opet koristiti (ako nije previše oksidirala). To ovdje nitko ne prakticira, koliko sam uspio pohvatat po forumu. Zašto?
Kakav premaz, kaj isprati, čime isprati?
Ispariti. As in evaporate. Nabavio sam 7-žilni bakreni kabel i kad sam skinuo izloaciju otkrio sam da žica baš i nije bakrene boje. U presjeku je bakrene, ali na površini ne. Pa sam išo gnjavit električare pa su mi rekli da je to premaz i da se ne živciram oko toga jer da je to 100% bakrena žica obzirom da mi na poslu koristimo samo i isključico bakar. Tehničari mi nisu znali reć ništa precizno o tom premazu a inžinjere mi se nije dalo ić gnjavit sa takvim glupostima (imamo kastinski sistem, da :-D) Uglavnom, to je navodno neka legura sa niskim talištem i vjerojatno bi se dala evaporirat, pa reko dal možda ko zna da li je toksična za drvo ili nešto takvoga.