U subotu sam odlučio otiči po sferna klješta u MBM, koja sam i kupio. Fakat fenomenalna stvar. 21 cm sirove snage koja uredno i precizno odrađuje posao.
Prošetao sam malo i naletio na akciju thuja po 25kn komad. Najtanja koju sam odabrao ima deblo 4cm dok najdeblja ima deblo 8 cm. Odabrao sam tri thuje. Već u nedjelju sam odlučio isprobati novi alat i malo po malo, po nekom mom doživljaju, "uredio" sam drvca. Kolko sam u tome uspio i gdje sam griješio, reči ćete vi kad vidite fotke. Dvije sam odmah i ožicao, s jednom sam vrlo zadovoljan jer mi je uspjelo dobiti izmjeničan slijed grana po cijeloj visini debla koje nije baš stožastog oblika, ali da se to doraditi u nekoj od kasnijih godina. Druga mi ima privlačan muving debla, a i grane nisu loše raspoređene, no od nje očekujem da će potjerati spavajuće pupove pa tako popuniti grane i sama mi reći kak hoće izgledati. Ova treća sa najdebljim deblom koje ima i dva postrana korijena, koji je čine još privlačnijom, barem meni, ima najbolji pokret debla i kvalitetan stožasti oblik, no kako je rasla gusto, ima hrpu grana koje su duge do 50cm, a zelenu masu imaju tek na zadnjih 10cm. No i tu se nadam da će se pojaviti novi izboji bliže deblu. Nju još nisam žicao iako namjeravam uskoro. Čekam da me lupi inspiracija.
Znam da thuje i nisu najpogodnije za bonsaie, no progooglo sam malo i vidim da je moguće dobiti lijepe primjerke, pa se tome nadam i sa svoje tri thuje.
Kakva su vaša iskustva sa thujama? Daju li rado povratne pupove? Kako postupati sa korijenom?
Nisam ih mislio presađivati niti im dirati korijenje do druge sezone kad za to bude pogodno vrijeme. Kad je to vrijeme?
Jedna thuja je occidentalis, raste usko i visoko. Druga raste kuglasto, ima glavno deblo i ujednačene grane po njemu. Novi izboji ili cijeli vanjski rub kugle je izrazito žutonarančast. Treča ima kratko debelo deblo iz kojeg skoro pri tlu rastu dvije jake postrane grane, a iz te dvije plus centralno deblo, puno tankih i dugačkih grančica. Ovo treče zelenu masu sličnu juniperusima, iako mislim da je to samo u nekoj fazi.
Orezao sam ih sve, barem grane kako bi dobio zadovoljavajući estetski dojam, sad se još dvoumim, trebam li skratiti vrhove grana, mislim zelenu masu na njima? Mislim da će presađivanje biti potrebno u prvom povoljnom terminu, jer su posude pune korijena koji se sad mota uz sam rub posude.