Da ne otvaram novu temu u hortikulturi...
Ustaljeno je mišljenje da se grabovi prilikom vađenja mogu orezati tako da im ni jedna grana ne ostane na deblu. Naravno, moje iskustvo je prekratko da bi rekao za koliko godina se dobije nove grane, proporcionalne deblu i remificirane. Vjerujem da sve to uredno prolazi i da grabovi sve to podnose.... no ...
Moj veliki grab, izvađen je sa malo sitnog korijena, no ostavljena mu je gomila pupova na vrhovima grana, posađen je u čistu pumicu pa to računam kao velik doprinos. Rezultat sam vidio neki dan, kad sam uočio da na spojevima drvene posude, izlazi novo korijenje u ogromnoj količini, sigurno 50-tak korijenova debljine oko 3mm. Kombinacija sa ostavljanjem puno pupova i prozračnoprovodna zemlja, mogla bi biti BINGO za uspješno zakorjenjavanje yamadoria!
S druge strane, ove godine sam srezao podosta grabova u šumi kako bi pribavio kolce za rajčicu (grabovi su na privatnom posjedu i prerasli su u šikaru koju treba prorijediti). Svi "panjevi" dobili su sad dovoljno svijetla i korijeni su im nedirnuti. Količina zelene mase je tako mizerna da ni na jednom panju nema izbojka duljeg od 10 cm i to najviše 3 komada po "panju". Dakle reakcija i nije nešto burna. Nedaleko od tih grabova, nalazi se još jedan panj koji sam orezao prošle sezone, on ima tek pokoju grančicu više od ovogodišnje orezanih.... sve u svemu jako kilavo.
OK
Znam da imate iskustva sa grabom na čelavo, no dobivamo li time više ili gubimo, uzmemo li u obzir broj sezona oporavka?