Ove godine imam tek par drvaca (4) pa se nisam odlučio raditi prirodne stimulatore rasta, no za iduču godinu planiram raditi slijedeče gnojnice:
Od gaveza, od bazge, od koprive, od vrbe... i još pokoje brzobujne biljke.
U povrćarstvu, gavez i kopriva su univerzalni i snažni folijarni stimulatori. Testirao sam i bazgu koja se pokazala još boljom no pve dvije sam upotrebljavao dugi niz godina dok sam bazgu samo dvije godine pa djelovanje nije potvrdila praksa kroz godine.
Zašto bazga?
Zato jer sama po sebi ima puno hormona i raste ko luda, u bilo koje doba godine odreži bilo koji dio bazge, zapikni ga u zemlju i ona će prolistati. Ja sam u zemlju zakapao granje i listove bazge na dubinu od 50-70 cm da otjeram krtice od BD pripravaka koje sam spravljao i ona je kroz godinu, potjerala mladice iz zemlje sa te dubine. Po svemu oprobanom to je hormon rasta sam po sebi, pa zašto ga ne iskoristiti. Slična njoj je i vrba, al nju sam najmanje testirao. Sigurno ima još takvih biljaka ali ih se nisam sjetio, pa ako neko zna, nek napiše.
Kad mi je u biljkama trebalo dušika, koristio sam razne leguminoze (djeteline) i grahorice. Kad mi je trebalo fosfora, biljke sam prskao sokom od valerijane ((odoljen) (to je BD pripravak i zahtjeva točnu proceduru)
Zemlju sam BD kompostom gnojio jednom godišnje u jesen, a cijelu sezonu rasta, pa i tri berbe s jedne površine odradio sam folijarnim gnojenjem gavezom i koprivom, dok sam rajčicu gnojio isključivo gnojnicom od rajčice i sa jedne biljke dnevno brao 1kg rajčica u razdoblju od 15.6. do 15.9. (plastenička proizvodnja)
Znam da smo tu zbog bonsaia, no ja sam iz ovoga što sam napisao izvukao što mogu upotrijebiti i na bonsaiu, ako u nečem nisam bio jasan ili neko ima nešto da mu nije jasno, pitajte i otvorite diskusiju