Znam da je za biološko-dinamička poljoprivredu potreban zatvoreni sustav - kao nekakva farma. Ali za to se je potrebno posvetiti samo tome .... što nam nije cilj.
Recimo da je zatvoren sustav, no treba biti opušten u tome
Prema mojem mišljenju, bolje se ikako baviti BD nego je isključiti zbog toga što se nema mogučnosti zatvoriti gospodarstvo, što podrazumjeva i puno zemlje i životinje....itd.
Cilj nam je imati zdravi i nezatrovani maslinik. Npr. gnoj se uvijek može kupiti od nekoga tko ima "zatvoreni sustav"... Posebno me zanima zaštita i održavanje maslinika.
Cilj opravdava sredstva
Nisam upoznao nikoga tko ima u potpunosti zatvoreno gospodarstvo, a prošao sam cijelu HR i nešto Evrope (D, CH, SI, A).
Gnoj se može kupiti, jedino je bitno da u njemu nema tragova ljekova i kemijskih dodataka prehrani kod goveda. Kravlji gnoj je najpogodniji. Bikovi i telad su isključeni!!! Gnoj je potrebno kompostirati, no to je posebna tema i zahtjeva ozbiljan pristup. Nije dovoljno samo ostaviti hrpu gnoja, već je treba pripremiti kako nalaže BD.
Imaš neke knjige za preporučiti ili čak nekoga za kontakirati - ipak se praktično najbolje uči. Znam za Bernardu Orehovec, ali valjda ima netko osvješten i u Dalmaciji....
Hvala Mario!
Knjiga ima malo, imam još nekoliko komada knjige od Christiana von Wistinghausena, pa ti mogu poslati. Imam nešto i na stranjskim jezicima (englesk i njemački). Nešto sam i sam pisao, uglavnom objedinjeni skup informacija dopunjen mojim iskustvom i svjetonazorom.
Znam jednog ozbiljnog voćara iz slavonije, Ivo Bašić, u dalmaciji nisam nikog upoznao, pretežno su svi na povrću, nešto i na vinovoj lozi.
Molim
Nema na ćemu!
Samo pitaj !!!