Ja bi to opet nekom svojom logikom …, a na osnovu pukog promatranja. Dakle biljka će na proljeće krenuti na način da iskoristi svoje potencijale do maksimuma. Ona na neki način zna čime raspolaže (korijen i pupoljci + rezerva u spavajućim pupoljcima). Ako orežeš prije kretanja ona valjda shvati (valjda pomoću hormona) da mora aktivirati rezervu, učiniš li to kada već sokovi krenu prema lanjskim popovima, granama… a ti ih makneš, onda joj treba neko vrijeme da se "sredi" (obično do sredine ljeta) i da aktivira rezervu (spavajuće pupove). Recimo - tuča mi je stukla voćnjak i morao sam ukloniti sve grane do debla, nakon mjesec dana vegetiranja krenuli su spavajući i do jeseni su voćke gotovo vratile zelenu masu, ali ne sve – jedna sorta nije, dakle ovisi i o vrsti drveta. Dakle po meni orezivanje – uklanjanje svih debelih i nepotrebnih grana učiniti u sezoni mirovanja, a u sezoni rasta samo prikraćivati preduge izboje na onim granama koje su dovoljno debele, dok ostale pustiti da rastu do jeseni i onda ih srezati na željenu mjeru. Vjerojatno će ovaj drugi, tamo negdje u srpnju aktivirati spavaće, a ovaj prvi će dotle formirati pupove (pored petiljaka listova) za slijedeću sezonu. Trećeg nema, s tom razlikom da neke vrste to odrade lakše, a neke teže.