Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Mali zanimljiv pokus  (Posjeta: 25916 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline helleborus

Odg: Mali zanimljiv pokus
« Odgovori #30 : 14-06-2007, 16:41:46 »

Ne znam kako će se ponašati. Pokus je baziran na iskustvu s javorom koji je odlično reagirao na takvo polijeganje i ne samo da se grana za samo nekoliko mjeseci pretvorila u korijen nego je i odebljala.

Mislim da će ti sve ispasti kako si i zamislio. Više manje. Naime ovakvo polijeganje grana je jedna od vrsta vegetativnog razmnožavanje koja se koristi za vrste koje vrlo teško idu reznicama ili iz sjemena. Npr. puno se koristi kod magnolija. Samo se kod takve vrste vegetativnog razmnožavanja ostavi vrh takve polegle grane iznad zemlje kako bi se poslije kad se odreže grana imala nova biljka. Ako je skroz zakopaš onda će sve postati korijen.
Da bi se potaknulo bolje i brže puštanje korijena na zakopanoj grani se nožem zareže kora, a može se na tu ranu staviti i malo homona za zakorjenjivanje.
Ova metoda vegetativnig razmnožavanja se može primjenjivati kod, ja mislim, sve bjelogorice koja ima dovoljno niske grane da se mogu zakopati u zemlju. A da se od grane dobije korijen mora biti još niža da se cijela grana ukopa u zemlju.
To se može raditi i s biljkama koje su direktno posađene u vrtu. Možda još i bolje nego u posudi jer biljka brže raste u otvorenoj zemlji.

Offline DonQuijote

Odg: Mali zanimljiv pokus
« Odgovori #31 : 01-07-2007, 22:30:37 »
Ima jedna simpatična bukvica. prilično je daleko pa je ne obilazim često, ali ovih dana ću je morati opet obići da vam je slikam.
 Naime, na njoj napravio defolijaciju u proljeće. Puno prerano nego što se preporučuje. Tek je izašao po jedan list na pupu. Peteljka je bila prekratka pa sam na svakom listu ostavio otprilike četvrtinu zelene mase. Skroz sam je ogolio i zaboravio na nju eto do danas.
Fantastično. Potjerala je kao luda uz taj oštečeni list izašlo je po sedam osam novih i to jako jako sitnih. Grane su se potrostručile što se tiče novih pupova. Fantastično je ispalo.
 Sada još ima i više nego dovoljno vremena da sakupi snagu za prezimljavanje, tako da mislim da je postupak super.
Ovih dana ću opet gore pa ću slikati to čudo  :yupi:

Offline Mario

  • Zaslužni član
  • *****
  • Postova: 6904
  • Lokacija: Zagreb
  • Total likes: 4
  • Yamadori Selektor
    • Mario yamadori selektor
Odg: Mali zanimljiv pokus
« Odgovori #32 : 09-07-2007, 11:00:05 »
Jel ima kakvih pomaka sa brezama?
Budemo skoro vidli tu bukvicu ?
 :smile:

Offline DonQuijote

Odg: Mali zanimljiv pokus
« Odgovori #33 : 09-07-2007, 11:02:49 »
Breza fino napreduje, barem što se tiće grana. Kako je sa korijenom , još naravno ne znam. Neću prčkati po tome do proljeća. Što se bukvice tiće, planovi su se izjalovili, preko vikenda sam malo otišao na more, ali budem ovih dana.

Offline DonQuijote

Odg: Mali zanimljiv pokus
« Odgovori #34 : 25-08-2007, 11:14:07 »
Breza divlja, što znači da su se grane zakorijenile i da sada ima previše korijena. Imam još jednu brezicu istih godina koja je u zemlji i to mi služi usporedba. Na ovoj, kojoj sam pokrio grane zemljom, sam prije desetak dana odrezao višak grana, na što je definitivno podivljala. U tih deset dana je izbacila grančice od sedam osam centrimetara što znači skoro centimetar dnevno. Nevjerovatno.
U isto vrijeme sam obrezao i onu koja je u zemlji i reagira, normalno , tjera, ali puno sporije.
 Po tome zaključujem da je pokus uspio i na proljeće ću imati dobro i fino raspoređeno korijenje pod brezicom. :yupi:

Offline istefano

Odg: Mali zanimljiv pokus
« Odgovori #35 : 28-08-2007, 13:49:16 »
Ima jedna simpatična bukvica. prilično je daleko pa je ne obilazim često, ali ovih dana ću je morati opet obići da vam je slikam.
 Naime, na njoj napravio defolijaciju u proljeće. Puno prerano nego što se preporučuje. Tek je izašao po jedan list na pupu. Peteljka je bila prekratka pa sam na svakom listu ostavio otprilike četvrtinu zelene mase. Skroz sam je ogolio i zaboravio na nju eto do danas.
Fantastično. Potjerala je kao luda uz taj oštečeni list izašlo je po sedam osam novih i to jako jako sitnih. Grane su se potrostručile što se tiče novih pupova. Fantastično je ispalo.
 Sada još ima i više nego dovoljno vremena da sakupi snagu za prezimljavanje, tako da mislim da je postupak super.
Ovih dana ću opet gore pa ću slikati to čudo  :yupi:
a đe je ta bukva Don ...

Offline DonQuijote

Odg: Mali zanimljiv pokus
« Odgovori #36 : 28-08-2007, 19:51:52 »
Zaboravio sam je slikati :mdr:
Ali Mario ju je vidio :glasses:

Offline DonQuijote

Odg: Mali zanimljiv pokus
« Odgovori #37 : 12-11-2007, 13:16:12 »
Obavještavam cijenjeno pučanstvo da je moj mali, zanimljivi pokus s brezom u potpunosti propao :no:
Naime grančice su redom istrulile.
Vjerovatno su bile premlade, nekako mislim da bi bolje prošle da su prvo odrvenile. Ili sam stvarno pogriješio što vrhove nisam ostavio vani.

Offline Marija

Odg: Mali zanimljiv pokus
« Odgovori #38 : 12-11-2007, 13:27:22 »
Obavještavam cijenjeno pučanstvo da je moj mali, zanimljivi pokus s brezom u potpunosti propao :no:
Naime grančice su redom istrulile.
Vjerovatno su bile premlade, nekako mislim da bi bolje prošle da su prvo odrvenile. Ili sam stvarno pogriješio što vrhove nisam ostavio vani.


Mislim da je problem što su premlade. Moja baba tako ožiljava limun - ali drvenaste grane koje smota u malu plastičnu posudu.
Pozdrav, Marija
https://meledabonsai.com/ | Meleda Bonsai

Offline Mario

  • Zaslužni član
  • *****
  • Postova: 6904
  • Lokacija: Zagreb
  • Total likes: 4
  • Yamadori Selektor
    • Mario yamadori selektor
Odg: Mali zanimljiv pokus
« Odgovori #39 : 12-11-2007, 15:06:26 »
Obavještavam cijenjeno pučanstvo da je moj mali, zanimljivi pokus s brezom u potpunosti propao :no:
Naime grančice su redom istrulile.
Vjerovatno su bile premlade, nekako mislim da bi bolje prošle da su prvo odrvenile. Ili sam stvarno pogriješio što vrhove nisam ostavio vani.


Bit će još prilika za nove pokušaje, breze će ti dati nove grane u tom dijelu debla, kak sam i napisal već u ovom postu  :great: