E ovako, pročitao sam sve o prihrani na temi hortikultura, od čikenšita do tekućih hemijskih, fertigacija, folijarno, NPK vrijednosti...itd.
Vidio sam da mnogi kombinuju organsku (čikenšit) i neko tekuće gnojivo na razblaživanje sa povećanom vrijednosti N tokom sezone rasta radi razvoja krošnje smanjujući ga kako se jesen primiče (neka me neko ispravi ako griješim
).
Pokušaću da postavim pitanja na način kako je meni kao početniku razumljivo pa ne zamjerite ako odvalim neku glupost
Zanima me nekoliko stvari u vezi sa učestalošću prihrane (okvirno 3-9 mjesec).
Za peletirano gnojivo Plantella organic:1. Da li da stavim par gomilica (ukupno nepuna šaka na posudu velicine 30cm) direktno na moderni supstrat i zalivam preko njega (jednom na početku i drugi put na kraju sezone rasta)? U tom slučaju, primjetio sam da se pelet rastopi, napravi tanak sloj i kako zalivam polako ulazi u supstrat. Da li ovaj način smanjuje drenažu supstrata i da li zadržava vlagu, ne bih da oštetim korjen? Napominjem da je kod nas klima prilično topla, ljeti dnevne temperature redovno idu preko 35 i zalivam svakodnevno.
ili
2. Da li da peletirano gnojivo rastvorim u vodi i tako zalijem supstrat? Ako je ovo preporučljivije, koliko često da zalivam takvim rastvorom i koji omjer gnojiva je preporučljiv (količina peleta po litru vode)?
Za tekuće gnojivo:Pored organskog peletiranog gnojiva, koristio bih i Cvetalovo tekuće gnojivo za zelenje na rastvaranje (NPK 8-6-6).
1. U slučaju da su gomilice peleta preporučljivije, da li da cvetalovim rastvorom tekućeg gnojiva u preporučenoj dozi zalivam jednom u 10 dana?
2. U slučaju da je preporučljivije rastvoriti pelet u vodi, da li da jedan dan zalijem rastvorom peleta a npr. sjutra rastvorom tekućeg gnojiva ili neki drugačiji vremenski razmak?