Raport od dosadašnjeg iskustva sa plastenikom.
Prvo, preživeo je dosta vjetrova i ostao čitav, ali moram priznati da je najlon bio dopunski pričvrščen i zategnut, nakon komentara ovde na forumu
.
Drugo, sva ovogodišna yamadori drva su bila sklonjena u plasteniku i od 27 preživelo 20. Za mene zadovoljavajuči postotak. Nisu preživeli pet grabova koja su bili sakupljeni sa dosta korenja, sa juga zemlje, gde su temperature u to vreme bile veče nego ovde na severu, a uhvatilo ih je kasnije hladno vreme kad su več bili u saksijama. Grabovi sakupljeni ovde na severu svi preživeli. Oni su samo nakon dve nedelje u plasteniku počeli otvarati pupove. Na njih je pozitivno delovala veča temperatura nakon minusnih stepena koje su imali u prirodi. Nisu preživjele i dve divlje kruške.
Otkriče sezone je jasen. Ako do sada nisam imao uspeha u preživljavanju, ove godine 100%. Svi su bujno krenuli u plasteniku. Napravio sam jedan eksperiment sa primerkom koji je bio najjači i izvadio ga napolju ranije. Odmah je stao u razvoju i sad kasni iza onih koji su ostali duže u plasteniku. Sad su svi napolju na suncu.
Drenovi sa kojima i do sada nisam imao problema razlistali jače ispod plastenika.
Bukve su isto iznenadenje. Svi primerci su bili sakupljeni sredinom Aprila, vegetacija oko njih je bila krenula, a kod njih pupovi nisu bili ni otvoreni. Nakon samo dva dana u plasteniku pupovi su nabubrili, a sve razlistalo nakon desetak dana. Eksplozija. Kad je vlaga u plasteniku počela da smeta na listovima sve je povadjeno napolju i za sada je OK.
Jedini glog koji je sakupljen ovu sezonu, nakon brzog razlistavanja u plasteniku stao je u razvoju. Pre neki dan je izvaden na sunce bez neke vidljive promene. Možda glog nevoli plastenike.
Treče, od drveta koja su bila presadjena ove sezone (grabovi, bukve i javorovi), a bila zastičena u plasteniku preživeli samo javorovi. Grabovi su vec krenula ka rajskim vratima, ali tu racunam i ona nepresadjena i problem sa njima je enigma za mene, a bukva koja je ostala u plasteniku se muči, grane pocele da crvene, mozda je toplina u plasteniku aktivirala neke funguse, a mozda je i kasnija hladnoca učnila svoje, a ona koja je presadjena i ostala napolju nema problema.