Hehe, dobrodošao na forum.
Kad čitam tebe , kao da čitam sebe prije 5 godina. Još si dobro prošao :) I mene su malo opleli (opravdano) prvih dana i na sreću nisam predugo srljao i to se isplatilo :) I da, točno je, ako preživiš prvu godinu možeš dalje.
Jasna mi je tvoja želja da iz ničega napraviš nešto. To kasnije izaziva konfuziju pa čak i depresiju. Ovaj kolac koji si izvadio će ići u svim mogućim smjerovima samo neće početi ličiti na bonsai. On ti neće pomoći da postaneš bolji, nego će ti stvarati frustraciju i samo će smetati tamo gdje ćeš graditi svoju kolekciju.
A stvar je reletivno jednostavna. Prisili se nekako biti strpljiv i nemoj skupljati doma sve što ti se sad čini da bi "možda jednom moglo"...
Vjerujem da si gledao jako puno fotografija bonsaija. Ono što trebaš tražiti je ono što vidiš između posude i krošnje: dakle baza stabla koja ima vizualnu dopadljivost, a ispod toga što više korijenja jer ti ta ljepota treba živa. A krošnju ćeš odraditi kad za to dođe vrijeme. Ovdje u kontinentalnom dijelu, što je već rečeno drveće ima tendenciju biti visoko i u skladu s tim raste. Ovdje često počinjemo bez krošnje i to je šteta. Ali u startu moraš imati nebari (bazu) jer on u posudi neće narasti, nikad. Evo izvora iz mog iskustva:
- Na rubu šume sa strane prodire svjetlo. tu češ moći pronaći grab, bukvu, poljski javor (klen), glog. Oni su samonikli i svjetlo sa strane ih ponekad zna lagano izuvijati u bazi. Ako je taj rub šume uz korisnu površinu (uz put, sjenokoša i slično) Ponekad ljudi čiste te rubove kako bi spriječili šumu da se proširi. Tako nastaju mali panjevi, a drvo preživi i pokušava rasti iz toga. Naravno, ne treba ti nešto što je lugar posjekao jučer, nego možeš naći primjerke koji su odrezani prije više godina, čak nekoliko puta, a zbog dobre okoline su relativno dobro kalusirali i stvorili zanimljivu kreaciju.
- Na tim rubovima nađe se i kakva divlja šljiva, kurika, trnina i slično niže drveće ili grmlje. Što god nađeš po rubovima uvijek budi spreman pročeprkati oko drveta da vidiš što se krije ispod lišća i prvog sloja zemlje. Ponekad nešto izgleda kao grm koji raste kao rozeta iz zemlje, a onda shvatiš da ispod toga ima zajednička baza skrivena pod lišćem i zemljom. Istraži... Ponekad se nađe i divlja jabuka ili kruška (do sad nisam bio te sreće) a one znaju izgledati sjajno.
- krčevine su tamo gdje je dijelom šuma porušena pa raste nova, a nađe se i drveća koje se oporavilo nakon stradanja kad su ga pregazili traktorom ili se na njega srušilo drugo drvo itd.
- ja sam mojim prijateljima rekao da se dobrovoljno prijavljujem pomoći ako budu krčili živicu ili kakvo drugo grmlje koje imaju po dvorištu ili oko vikendica. Tu zna biti lijepih primjeraka šimšira, ligustruma (kaline), a po vinogradima u sjajnih starih grabovih živica koje je majstor "brstio" godinama. Ljudi uređuju dvorišta ukrasnim grmljem , ali to grmlje s godima preraste svoju svrhu pa im samo smeta i onda se bore s njima i žele ih se riješiti. Tako ćeš naći Vatreni trn (pyracanta), šimšir, cvatuću dunju, neki se čak žele riješiti starije tise u kojoj možeš prepoznati potencijal...
- za vrhove planina i primorski krš ti ne bih govorio, kad budeš u prilici iskoristi
Sa svime se možaš malo poigrati, ali uz sve gore nabrojeno potraga je velika i dugotrajna. Van sezone si pamti ili označavaj, često koristimo pametni telefon za označavanje koordinata kako bismo kasnije pronašli isto drvo, jer nekad je drvetu bolje tamo gdje je i bržeće napredovati nego doma u posudi, ako ti ga netko ne popali (i to se dogodi, iako je mit da bonsaisti hodaju u grupama po pet u tri smjene).
Sve je najbolje vidjeti uživo. Zato se poveži s nekima od forumaša (koji su ljubazno u svoj profil stavili svoju lokaciju da vidiš koliko su ti blizu ili daleko.) K nekome ćeš otići planski "na kavu", a k nekima kad budeš slučajno na drugom području. Svatko će te rado prošetati kroz svoju kolekciju i o svakom primjerku ispričati njegovu priču. To je neprocjenjivo iskustvo.
Nađi vremena posjetiti organizirana događanja ako su ti dostupna (prati forum Događanja). od tebi bližih Izložba se organizira u Samoboru (prošle godine sam propustio, ali ove nadam se neću), u Ludbregu, a i dečki u Međimurju naprave bar dvije tri samostalne godišnje. I tu ćeš upoznati ljude, a to je korisno. Udruga Zen također organizira i radionice pa prati obavijesti na forumu jer informiraju na vrijeme.
I još da ti kažem (da se malo naši forumaši nasmiješe), dobro bi bilo za iskapanje imati privolu vlasnika parcele, a isto tako, iza sebe ostaviti o zatrpanu i poravnatu rupu i koliko se može popravljen teren.