... , al zato mali "hidropak" bi radio izvrsno. Ti imaš vjerojatno mini "muljnu" pumpu sa plovkom, one su konstruirane da izbacuju nečistu vodu na malu visinsku razliku pa zato i ne stvaraju neki tlak.. Ak kupiš jaču ona će imati veći promjer cijevi kroz koju izbacuje vodo i opet nečeš imati tlaka....
Potopna pumpa za čistu vodu se koriste kada je dubina iz koje se crpi voda veća od 6-8 m, do te dubine se koriste usisne pumpe jer su bitno jeftinije... Pumpa je nadalje samo dio sistema, treba ekspanzijska posuda, tlačna sklopka, automatika, zaštita... Da sad nebi razbijala glavu s time trgovci su sve to upakirali u proizvod koji se kolokvijalno zove "hidropak". Imaš ulaz i izlaz i utikać za struju. Na ulaz prikljućiš crijevo koje uroniš u bačvu ili u bunar na izlaz crijevo za zalijevanje, sistem za navodnjavanje..
Na velikom bunaru imamo od Grunfosa sastavljen takav kompletić, i to nam je stroj kojim navodnjavamo cijeli sistem za bonsaije (prskalice, fogeri u plasteniku, kapaljke po vrtu i u plastenika i babina proizvodnja povrća)
Na malom bunaru ima mali hidropak iz Peveca... u mirovini.
Možemo uzeti taj hidropak, ali je to nezgrapno, čini mi se.... on je težak i sve to treba izpospajat, pa rastavljat kasnije...
Ne mogu se s njim premještat oko plastenika dok sve isprskam (sjenčenje plastenika, ne prihrana).
Potopna pumpa mi se čini zgodna jer je lagana i lako se sve stavi i kasnije makne. Samo ovo rusko čudo koje imamo ima 300W i protok vode 2.500L/h .... a vidim da ima modela koji su višetruko jači, pa bi to valjda trebalo biti dovoljno? Ili ne?
Evo na slici kako izgleda. Pumpa nema ni 30cm. Nema plovka, ovo je rudimentalno elementarni model
MOžda me nisi dobro skontao. Ona nam treba za:
1. s pumpom iz kante od 100 litara, jednom godišnje, izbacit mješavinu za sjenčenje plastenika i sve isprskati
2. s pumpom iz kante od 100 litara, dva puta mjesečno, izbacit mješavinu prihrane i zalit direktno biljke, da ne nosimo u kantama