Ako kreneš izučavat neke šablone, tipa "prva najniža grana MORA biti na 1/3 visine debla" i slične nebuloze samo će ti kasnije trebati još više truda da sve to skupa izbaciš iz glave i naučiš VIDJETI I PREPOZNATI što stablo već na sebi ima, što on već jest (stilski) i što je najbolje za njega.
Najluđe je forsiranje stila, oblika na stablima koji nemaju predipozicije za to....
Generalno mislim da se ne trebaš brinuti, kako stabla budu rasla, grane se pojavljivale, dolazit će ti ideje.
Od nekih video tutorijala ne znam koliko ima koristi, posebno ako na njima radi netko na biljkama koje su drugačije od tvojih ili nisu yamadori, nego iz rasadnika.
Mislim da bi najviše naučio praktično na nekoj radionici, ali na vlastitom materijalu ili materijalu sličnom tvojem.
Ukoliko netko radi bonsaije a tebi se stilski ne sviđa to što radi, bolje ti je ne učit od te osobe. Bonsai se može oblikovat na 100 načina i treba naći od koga učiti, na temelju toga što ti se sviđa. Nadam se da me razumješ.
Ja sam u svojim počecima imala gomile knjiga i čitala ih, poslije mi je trebalo neko vrijeme da se otarasim tih šablona iz glave ....
Naravno to je išlo lako uz Waltera.