Konačno se i ja usudio ubrati svoje prve yamadorije, čak dva
. Kao što sam obećao prikazat ću fotke, ali prije toga nešto o samom "branju". Izgleda da se nisam baš proslavio u izboru ... Prvi yamadori iskopao sam u blizini velikog drveta (nemam pojma kojeg, možda bukva, iskusniji će ga sigurno prepoznati). Zašto spominjem "ublizini drugog drveta" (tko bi rakao da je to moguće u šumi...), pa zato što kada sam krenuo sa kopanjem, onako kako je opisano po pravilima, izdaleka, naišao sam odmah na gomilu svakakvog korijenja za koje nisam nikako mogao skužiti koje je čije
. Bilo je tu i puzavica, i nekih manjih biljčica, a bome i debeli korjen koji se protezao na cca 2 m od velikog drveta.
Namučih se otpetljati to klupko. Ali nije problem moja muka, već konačni rezultat. Gotovo (naglasak na gotovo, ali ne sasvim) sam siguran da niti jedan od onih sitnih korjenčića, debljine tankog konca nije bio od drvca koje sam ja izvadio. Da skartim... Kada sam izvadio drvce, ono je imalo samo glavni, poduži korjen (malo deblje od prsta srednjaka) iz kojeg su izlazila samo 4-5 manjih korjenčića. To me brine...
nije bilo nikakve "bale" korjena. Drvce je raslo iz okomite padine pokrivene mahovinom, a na sebi je imalo dosta posušenog lišća i puno pupova. Posađeno u posudu, visoko je cca 105 cm.
Srugo drvce je također raslo iz okomite padine, i čini mi se da ima zanimljiv korjen, i možda nešto manje zanimljivo stablo s propupalim grančicama (lijepi, mladi, zeleni pupovi i listići). S njim sam se manje mučio nego s prvim i relativno lako sam ga izvadio iz zemlje, s dva debela korjena i nešto manjih korjenčića koji su izlazili iz ta dva debela.
Čim sam došao kući posadio sam ih u keramičke posude. Supstrat sam napravio u omjeru: 20 % supstrata za kaktuse i 80 % vermikulita (dodao sam i onog bijelog vulkanskog supstrata-pirit ili sl. ne mogu se sjetiti imena). Na dno posuda i na sam vrh supstrata stavio sam glinene kuglice (keramzit). Drvca nisam učvrstio žicama već sam dobro "nabio" supstrat. Kada sam bio gotov sa sadnjom odmah sam ih dobro zalio u kadi s tušem (tri puta sam istresao vodu iz tanjurića ispod posuda). Nakon zalijevanja, drvca sam stavio na balkon, na južnu stranu,na sunce (oko 13.00 h). Bilo je oko 17 celzijanera. Prema prognozama, temperatura noćas neće pasti ispod 2 stupnja pa nisam siguran da li da ih ostavim vani, ili da ih stavim u hodnik gdje je ipak malo toplije nego vani (...10-tak stupnjeva ???). Valjda im vani neće biti loše???
To je to ukratko. Slijede slikice.
Ono drvce sa zanimljivim korjenom jednostavno sam morao malo prikratiti, kao i neke grančice. Bilo je preveliko za moj mali balkon od 1,7x1,2 m. Htio bih skratiti i ono drugo, visoko drvce, ali nisam siguran, obzirom da mu krošnja nije loša. A opet netko je od vas iskusnih rekao da krošnju i grane treba skratiti kako bi drvo racionalnije raspolagalo vodom i hranom nakon šoka od vađenja iz prirode. E sad bi mi tu itekako dobro došla vaša pomoć.
Slijede fotke. Nisam neki majstor od fotografije ali nadam se da će te nešto uspjeti vidjeti. Molim lijepo iskrene komentare i kritike (naravno i savjete što dalje). Samo udrite ...
Imam hrpu fotki. Za početak ću staviti koliko mi dozvoljava ograničenje.