Tako je Marija, znas i sama iz vlastitog iskustva da od 1000 prekrasnih yamadorija na krsu samo jedan ili dva su lako vadljivi
Jurice, iz krsa vadim crne borove i mugote, a na kontinentu silvestrise.
Dosta sam pazljiv kod kolektiranja, pa ako procijenim da drvo nije lako vadljivo, radije ga ostavim.
Nakon vadjenja drvo ide u plastenik i tamo boravi cijelu zimu, dok ne prodju minusi, i zatim ih vadim van.
Sada, ne znam kako je s halepensisima, posto je mediteranu toplija klima, kako regulirati gubitak vlage i na koji nacin uspostaviti ravnotezu izmedju korijena i krosnje.
A sve sadim u ekstra drenazni supstrat, na dnu liapor od 10-15 mm, pa zatim ide sloj liapora od 5-10 mm, i na vrh stavljam floreopor granulacije preko 2.5mm. Bez organskih primjesa u supstratu. Preko zime u plasteniku rijetko zaljevam, a vlagu nadoknadjujem mistanjem i do 5-6 puta dnevno.
Citao sam clanak da borovi u teskim uvjetima sire svoje korijenje trazeci vlagu. Ako cesto zaljevamo borove, korijen je stalno u vlaznom mediju, pa nema preveliku namjeru za rastom. Ovako se u oskudici korijen lijepo siri i prijanja uz stijenke posude koje su gotovo uvijek vlazne. Ovo pravilo ne vrijedi kad se otvore pupovi, tada ne smijemo muciti drvo i oduzimati mu vlagu. U tom periodu obilno zaljevam borove svakondenvno kao sva ostala drva.
Malo sam opsirno napisao post, ali nadam se da ce mozda nesto od ovoga biti korisno i primjenjivo za halepensise