Listopadno drveće ne bi smjelo imati puno velikih ožiljaka, jer jako ružno izgleda kad nema lišća. Potrebno je da biljka ima kakvotakvo sužavanje bez obzira radi li se o prirodnom stilu ili japanskom konfekcijskom stilu drvo jer bez toga drvo izgleda kao panj u posudi koji glumi bonsai. Veliki ožiljak koji ne samo što izgleda ružno stvara problem i zdravstveni za drvo.
Nemogu se u potpunosti složiti sa nekim stvarima koje si ovdje napisao.
Ima bezbroj primjera di listopadna drva meni izgledaju odlično a da su prepuna ožiljaka i izdrilana do krajnjih granica . Nevidim nikakav problem za njihovo zdravlje iako su na njima napravljeni ti zahvati , a to mogu potvrditi i iz vlastitog iskustva.
Doduše nije svaka vrsta pogodna za takve zahvate ali mogu garantirati da na Rašeljkama , Orijentalisima , Rujevima, Ladonji (Celtis australis) ,Glogu , Drenu ... takvi zahvati ne štete zdravlju biljke ni malo.U ostalom te vrste ćeš kod nas pronaći u prirodi sa takvim oštećenjima.
Sada druga je stvar što se nekome osobno sviđa a što mu je odbojno.
Što se tiče suženja debla tu se slažem sa tobom jer i ja osobno preferiram da drvo ima neko prirodno suženje.
Evo nekoliko slika listopadnog drveća sa jako vidljivim zahvatima a koja radi toga ne izgledauj nimalo loše, bar meni.