Pogledao sam malo slike Noelandersa unatrag dvije godine i čini mi se da svake godine biva sve manje evropskih stabala na izložbi te sve više trgovaca. Ove godine >80 prodavača od kojih su mnogi i usput izlagali. Ispada da to sve više istiskuje obične bonsaiste te postaje sajam veletrgovaca... Trgovci su ujedno i sponzori izložbe, izmjenjuju se kao demonstratori, suci... Uvijek manje više isti interesni krug ljudi... Sve unaprijed dogovoreno... Sad,. sigurno da je sve to veliki spektakl, sjajna drva i lijepo za vidjeti, ali nema veze s onim što ja, ili većina nas radi... Moj rad ne može parirati japancu koji je u uzgoju unazad nekoliko generacija, za kojeg je Luis Vallejo, ili neko, iskeširao par desetaka tisuća eura i on je etoga veliki umjetnik... Nažalost ne postoji alternativa, ili?... Možemo kukat, a možemo i mijenjat, bar na lokalnoj razini.. Primjerice "Ludbreg 2" dobra je prilika. Sad se sigurno puno vas iz monitora podrugljivo cereka na ovu moju izjavu... "Ludbreg 2" je sigurno dobra prilika za pokazat sve ono drugo što Noelanders nije... U HR boljeg nema, ako bude "zainteresiranost" HR bonsaista kao i lani, slijedeće godine zasigurno nećemo imat ni toga...