Daj mu sve sunce koje mu možeš dati. Kupi nekakvu jeftinu prskalicu (imaš do 10 kn po kineskim shopovima) i kad god se sjetiš ili prođeš pokraj njega, poprskaj mu dobro listove. Nikad nije previše. Ja sam naučio svoje male nećake i nećakinje da je to fora pa i oni sudjeluju
Što se tiče presadnje, pročitaj o supstratima, jako je interesantno štivo i ako se želiš baviti ovim prekrasnim hobijem to ti je početak onoga što moraš znati, ali ja sam se odlučio da svoje držim u običnoj zemlji koju disciplinirano zalijevam. Vjerujem da se može napraviti dovoljno dobra mješavina ali pošto nisam dovoljno stručan i supstrat mi djeluje prepropusan odlučio sam se na običnu zemlju. (Molim stručnjake da se ubace ovdje) Ne smije biti u nikojem slučaju suha, ali ne smije ni biti prevlažna. Ovo možeš provjeriti da zabiješ čačkalicu u zemlju i provjeriš vlažnost iste.
Presadjivat bi trebalo u fazi mirovanja, ja svoje u 2 ili treći mjesec a isto bi trebalo raditi (što se zemlje tiče) svaku godinu ili dvije ako baš nisi od volje. Ako si nestrpljiv možeš i sada presaditi odmah. Za godinu dvije ti ovo govorim jer je u mene u niskim posudama pa se malo više brinem o njima. Tvoja je u dosta dubokoj. Vidi nešto iste širine ali barem recimo upola manje. Konzum prodaje jeftine posude koje se mogu iskoristiti za ovu priliku.
Imaš sigurno dosta materijala za bonsai početnike kako na internetu, tako i po knjižnicama. I naravno da je više čitanja poželjnije, ali ovaj forum je 8 godina znanja o bonsaiima sklupčano u jedno i smatram da svako pitanje koje bi mogao imati možeš naći kroz tražilicu forumovu. I pazi na datume postova što se supstrata tiče
Svi su se učili tu.
Bonsai je krasan hobi ali zahtijeva mnogo truda, strpljenja i znanja. Ja se tu po forumu skrivam već 6 godina i očekivam da će me jedan od stručnjaka sigurno nešto ispraviti jer još uvijek ne znam dovoljno.