Dobrodošli, Gost. Prijavite se ili registrirajte. Propustili ste aktivacijski email?

Autor Tema: Biber drvo - interventna presadnja  (Posjeta: 45896 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Radovan

  • Zaslužni član
  • *****
  • Postova: 1967
  • Lokacija: Nedelišće, Čakovečka 13
  • Total likes: 86
    • Donator foruma
Biber drvo - interventna presadnja
« Odgovori #60 : 15-03-2016, 19:18:59 »
Izvini ali čini mi se da slabo kontaš.Neznam gdje si sad pročitala da zalijevaš tek kad je tlo totalno suho.Drin je dobar ali ne budi niti on drvca iz mrtvih.Da bi ti stvarno mogli dati pravu dijagnozu za drvce trebao bi ga vidjeti u živo netko od bonsaista,ovako možemo se samo nadati i nagađati. :tuptup:
Med Murom i Dravom Međimurski je cvetnjak!

Offline Pepper

Biber drvo - interventna presadnja
« Odgovori #61 : 15-03-2016, 19:37:56 »
Izvini ali čini mi se da slabo kontaš.Neznam gdje si sad pročitala da zalijevaš tek kad je tlo totalno suho.Drin je dobar ali ne budi niti on drvca iz mrtvih.Da bi ti stvarno mogli dati pravu dijagnozu za drvce trebao bi ga vidjeti u živo netko od bonsaista,ovako možemo se samo nadati i nagađati. :tuptup:
evo slike

http://i.imgur.com/TcZUjr9.jpg
Biber drvo - interventna presadnja



(pra pročitala sam negdje na netu da se ne treba zalijeviti dok tlo ne bude baš suho...šta sad i to sam fulila?  face

Offline Helio

Biber drvo - interventna presadnja
« Odgovori #62 : 15-03-2016, 20:51:18 »
Ti novi listići ne dobivaju ni vodu ni hranu,znači korijenje ne radi. Nemaš šta čekat, presadi to i onda imaš neke šanse,ali jako mršave.

Offline Radovan

  • Zaslužni član
  • *****
  • Postova: 1967
  • Lokacija: Nedelišće, Čakovečka 13
  • Total likes: 86
    • Donator foruma
Biber drvo - interventna presadnja
« Odgovori #63 : 15-03-2016, 21:38:37 »
Ako je korjenje trulo i smeđe i mrtvo nema nikakve šanse.
Med Murom i Dravom Međimurski je cvetnjak!

Offline alexhor

Biber drvo - interventna presadnja
« Odgovori #64 : 15-03-2016, 21:47:02 »
Uh, loše izgleda, vidim da ima i slomljenih grančica, tko zna kako se to dogodilo.
Biber je inače tolerantan na sušu (tako kažu knjige), tako da vjerujem da mu previše vlage smeta.
Ako imaš fine škarice možeš provjeriti u kakvom je stanju. kreneš od vrha, i presiječeš grančicu pri vrhu. Vidjet ćeš je li zelena ili smeđa (suha). Ako je smeđa, ideš po njoj niže dok ne dođeš do zelenog. Tako možeš znati koliko ga je ostalo živog. Šteta da je ostao u toj maloj posudi, jer mu je teško, ne možeš forsirati da to bude bonsai dok prethodno ne bude zdrav i vigorast.
Ono što sam ja našao o biberu (akoje to Schinus molle), je da je jako tolerantan na sušu, a da ga se može prikraćivati jer je invazivan. Znači borac je, ali na žalost loš "plivač".
Prije nego se oprostiš s njim moraš odlučiti hoćeš li ga još maltretirati. Ja bih ga reckao ga od gore prema dolje po svakoj grančici dok ne nađem dokle je zelen i živ (a mažda bih ga odrezao na pola visine), ne bih ga više zalijevao, stavio ga na prozor nek mu bude toplo i svjetlo i pratio kako reagira. No to bih napravio ja, a ti moraš sama odlučiti što ćeš i kako ćeš. Rekli smo ti svi što mislimo temeljem onoga što znamo, možda smo u pravu a možda i nismo. Sve odluke su tvoje.
Suša ga neće ubiti, ako umire onda umire jer je "pijan" od vode, jer mu je korijenje oštećeno, ostalo bez kisika, utopilo se. To se nije nužno dogodilo sad nego negdje ranije, a sad gledaš posljedice toga. Jedina je šansa da se sam izbori za život i da ponovo krene ako uopće ima energije za to. Ako ne imat ćeš lijepu bonsai posudu kao uspomenu s bračnog putovanja.
Što se tiče Drina, nemaš ga po čemu prskati, kad izađu (ako izađu) kakve mladice onda možeš probati.

Offline Pepper

Biber drvo - interventna presadnja
« Odgovori #65 : 16-03-2016, 08:28:26 »
Uh, loše izgleda, vidim da ima i slomljenih grančica, tko zna kako se to dogodilo.
Biber je inače tolerantan na sušu (tako kažu knjige), tako da vjerujem da mu previše vlage smeta.
Ako imaš fine škarice možeš provjeriti u kakvom je stanju. kreneš od vrha, i presiječeš grančicu pri vrhu. Vidjet ćeš je li zelena ili smeđa (suha). Ako je smeđa, ideš po njoj niže dok ne dođeš do zelenog. Tako možeš znati koliko ga je ostalo živog. Šteta da je ostao u toj maloj posudi, jer mu je teško, ne možeš forsirati da to bude bonsai dok prethodno ne bude zdrav i vigorast.
Ono što sam ja našao o biberu (akoje to Schinus molle), je da je jako tolerantan na sušu, a da ga se može prikraćivati jer je invazivan. Znači borac je, ali na žalost loš "plivač".
Prije nego se oprostiš s njim moraš odlučiti hoćeš li ga još maltretirati. Ja bih ga reckao ga od gore prema dolje po svakoj grančici dok ne nađem dokle je zelen i živ (a mažda bih ga odrezao na pola visine), ne bih ga više zalijevao, stavio ga na prozor nek mu bude toplo i svjetlo i pratio kako reagira. No to bih napravio ja, a ti moraš sama odlučiti što ćeš i kako ćeš. Rekli smo ti svi što mislimo temeljem onoga što znamo, možda smo u pravu a možda i nismo. Sve odluke su tvoje.
Suša ga neće ubiti, ako umire onda umire jer je "pijan" od vode, jer mu je korijenje oštećeno, ostalo bez kisika, utopilo se. To se nije nužno dogodilo sad nego negdje ranije, a sad gledaš posljedice toga. Jedina je šansa da se sam izbori za život i da ponovo krene ako uopće ima energije za to. Ako ne imat ćeš lijepu bonsai posudu kao uspomenu s bračnog putovanja.
Što se tiče Drina, nemaš ga po čemu prskati, kad izađu (ako izađu) kakve mladice onda možeš probati.


evo uradila sam kako si rekao (mislim, nemam šta izgubit). Neke grančice koje sam capnula su zelene iznutra, a jedna koja je tanka, bila je baš suhonjava (capnula sam 4 gračice). Sa pošto mi je jako teško doći do tog supstrata, naručila sam ga pa će stići tek za 7 dana, ne znam kakvo će drvce dotada biti (ako ga još bude).

Evo jedna slika odozdo da vidite kako izgleda korijen (valjda je ovo korijen)?


 http://i.imgur.com/NMHzakn.jpg
Biber drvo - interventna presadnja

Offline alexhor

Biber drvo - interventna presadnja
« Odgovori #66 : 16-03-2016, 10:39:48 »
Imam feeling da mu čak godi kad si mu dala malo zraka (mislim korijenju) :) Izgleda mi jako vlažno, a koliko vidim kad si ga izvadila van sve je samo korijenje a posuda je prazna, znači, nema supstrata nikakvog, ili?
Ako to budeš presađivala definitivno stavi u malo veću posudu od ove, ne mora biti plitka bonsai posuda, bitno da oko korijenja bude supstrata u koji se korijenje može širiti. Ne znam što bih ti više rekao, bez kvalitetnog supstrata sve je teško.
Da sad živimo u biberovom prirodnom podneblju, posadila bi ga nekamo van u prirodu da se oporavi. Ovdje treba puno toga simulirati, tim više što su temperature još puno preniske.

Offline Pepper

Biber drvo - interventna presadnja
« Odgovori #67 : 16-03-2016, 10:47:29 »
Imam feeling da mu čak godi kad si mu dala malo zraka (mislim korijenju) :) Izgleda mi jako vlažno, a koliko vidim kad si ga izvadila van sve je samo korijenje a posuda je prazna, znači, nema supstrata nikakvog, ili?
Ako to budeš presađivala definitivno stavi u malo veću posudu od ove, ne mora biti plitka bonsai posuda, bitno da oko korijenja bude supstrata u koji se korijenje može širiti. Ne znam što bih ti više rekao, bez kvalitetnog supstrata sve je teško.
Da sad živimo u biberovom prirodnom podneblju, posadila bi ga nekamo van u prirodu da se oporavi. Ovdje treba puno toga simulirati, tim više što su temperature još puno preniske.

da, čekam supstrat, ovo je tlo u kojem je kupljen.

Offline Pepper

Biber drvo - interventna presadnja
« Odgovori #68 : 16-03-2016, 10:52:47 »
P.S.

a da ga izvadim iz posude i stavim onako na tanjirić, da dobiva zrak sa strana? Da li bi to šta pomoglo, šta misliš?

Offline alexhor

Biber drvo - interventna presadnja
« Odgovori #69 : 16-03-2016, 10:57:49 »
P.S.
a da ga izvadim iz posude i stavim onako na tanjirić, da dobiva zrak sa strana? Da li bi to šta pomoglo, šta misliš?
Znam da ti ta ideja zvuči dosta logićno, ali NE! Pusti ga nek se odmara, nemoj ga zalijevati, sve dok vidiš da je korijenje u posudi vlažno (a očito to možeš provjeriti) i pusti ga na miru. Kad dobiješ supstrat, veća posuda s velikim rupama na dnu, nježno ga posaditi i onda  :molitva:

Offline Helio

Biber drvo - interventna presadnja
« Odgovori #70 : 16-03-2016, 11:32:33 »
Ovo je potvrdilo ono što već znam o ovim drvcima i moj prvi savjet će odsad uvijek bit PRESADNJA kao prvi korak,
No ajmo probat spasit ovu situaciju. Uzmi  malo veću posudu,s rupama na dnu,naravno.
Samo nabaci okolo supstrat za kaktuse,ne diraj korijenje, ,ti supstrati za kaktuse su već vlažni od sebe i imaju prehranu u sebi. Jedno zaljevanje u 7 dana u stanu je dosta.Ne capkaj grančice jer na tim drvcima nikad ne znaš di će propupat. I tako možeš izdržat dok ti ne dođer
pravi supstrat,a onda prava presadnja sa raščešljavanjem korijenja.

Offline Pepper

Biber drvo - interventna presadnja
« Odgovori #71 : 16-03-2016, 13:23:40 »
Ovo je potvrdilo ono što već znam o ovim drvcima i moj prvi savjet će odsad uvijek bit PRESADNJA kao prvi korak,
No ajmo probat spasit ovu situaciju. Uzmi  malo veću posudu,s rupama na dnu,naravno.
Samo nabaci okolo supstrat za kaktuse,ne diraj korijenje, ,ti supstrati za kaktuse su već vlažni od sebe i imaju prehranu u sebi. Jedno zaljevanje u 7 dana u stanu je dosta.Ne capkaj grančice jer na tim drvcima nikad ne znaš di će propupat. I tako možeš izdržat dok ti ne dođer
pravi supstrat,a onda prava presadnja sa raščešljavanjem korijenja.

Dobro, a kako ovo zvuči: perlit mogu dobit danas, a kokosov treset ne mogu;  da li onda da ga stavim u sam perlit? Dok ne stigne kokosov treset?

Ako ne, šta je onda kaktusov supstrat?

Offline Helio

Biber drvo - interventna presadnja
« Odgovori #72 : 16-03-2016, 16:25:25 »
Odlično, onda prava presadnja , istuširaj taj korijen, otpetljaj lagano čačkalicom,odreži exstra dugo,pogotovo deblje, tanke nastoj poštedit. 100 % perlit  dobro naguraj prstima i po vrhu sloj one komercijalne zemlje ili za kaktuse ili citruse ili rododendrone svejedno koju nađeš,toga bar svugdje ima, možeš zaboravit kokos,ako ga nema. e da u malo veću posudu da se oporavi, tu spremi za uspomenu zasad.

Offline Pepper

Biber drvo - interventna presadnja
« Odgovori #73 : 16-03-2016, 17:02:59 »
Odlično, onda prava presadnja , istuširaj taj korijen, otpetljaj lagano čačkalicom,odreži exstra dugo,pogotovo deblje, tanke nastoj poštedit. 100 % perlit  dobro naguraj prstima i po vrhu sloj one komercijalne zemlje ili za kaktuse ili citruse ili rododendrone svejedno koju nađeš,toga bar svugdje ima, možeš zaboravit kokos,ako ga nema. e da u malo veću posudu da se oporavi, tu spremi za uspomenu zasad.

Malo me hvata panika kako će ta 'operacija' proteći... Dobila sam i vulkanske lave, da li mogu i to dodati?

Offline Helio

Biber drvo - interventna presadnja
« Odgovori #74 : 16-03-2016, 17:38:20 »
Daj sliku lave pakiranje,da ne bude zabune,kolike su čestice. Ako je prava stvar, još bolje od perlita.