Uh, loše izgleda, vidim da ima i slomljenih grančica, tko zna kako se to dogodilo.
Biber je inače tolerantan na sušu (tako kažu knjige), tako da vjerujem da mu previše vlage smeta.
Ako imaš fine škarice možeš provjeriti u kakvom je stanju. kreneš od vrha, i presiječeš grančicu pri vrhu. Vidjet ćeš je li zelena ili smeđa (suha). Ako je smeđa, ideš po njoj niže dok ne dođeš do zelenog. Tako možeš znati koliko ga je ostalo živog. Šteta da je ostao u toj maloj posudi, jer mu je teško, ne možeš forsirati da to bude bonsai dok prethodno ne bude zdrav i vigorast.
Ono što sam ja našao o biberu (akoje to Schinus molle), je da je jako tolerantan na sušu, a da ga se može prikraćivati jer je invazivan. Znači borac je, ali na žalost loš "plivač".
Prije nego se oprostiš s njim moraš odlučiti hoćeš li ga još maltretirati. Ja bih ga reckao ga od gore prema dolje po svakoj grančici dok ne nađem dokle je zelen i živ (a mažda bih ga odrezao na pola visine), ne bih ga više zalijevao, stavio ga na prozor nek mu bude toplo i svjetlo i pratio kako reagira. No to bih napravio ja, a ti moraš sama odlučiti što ćeš i kako ćeš. Rekli smo ti svi što mislimo temeljem onoga što znamo, možda smo u pravu a možda i nismo. Sve odluke su tvoje.
Suša ga neće ubiti, ako umire onda umire jer je "pijan" od vode, jer mu je korijenje oštećeno, ostalo bez kisika, utopilo se. To se nije nužno dogodilo sad nego negdje ranije, a sad gledaš posljedice toga. Jedina je šansa da se sam izbori za život i da ponovo krene ako uopće ima energije za to. Ako ne imat ćeš lijepu bonsai posudu kao uspomenu s bračnog putovanja.
Što se tiče Drina, nemaš ga po čemu prskati, kad izađu (ako izađu) kakve mladice onda možeš probati.