S Alexom se ne slažem da je suprotno hortikulturnoj praksi presaditi sad kontejniranu sadnicu. Sadnice se kontejniraju iz razloga da omogući presađivanje biljke u bilo kojem dijelu godine bez oštećivanja korijena i osigura njen nesmetan rast bez šokiranja biljke. Uobičajemo je u rasadničarskoj proizvodnji kad biljka preraste kontejner da se sadi u broj veći. Kod nekih vrsta mi se događa da iako je biljka kontejnirana u proljeće presadim u veći kontejner još tokom ljeta iste godine i prirast je veći , a biljka zadovoljnija. Na kontinentu bih ja svakako presadila sad, jer bi korijen ojačao do zime i ne bih strahovala da neće podnesti smrzavanje... Ovaj javor vapi za presađivanjem.
Ovo mi je sjelo ko šlag na jagode. Uf, kad ženska vako napiše ne možeš a ne poslušat.
To je i na tragu mojih saznanja, a evo šta kaže i šjor Brent iz Evergreengardenworks-a,
Za one koji ne znaju čovik se već 50 god. bavi uzgojem sadnica samo za daljnji razvoj u bonsai i mnogi ga bonsaisti širom svijeta drže za Bibliju bonsai-a šta se tiče hortikulturnog
dijela. Čoviku je za virovat jer ŽIVI od toga i ne može si priuštit svakojaka lupetanja oko uzgoja jer bi osta bez kruha. Besplatno dijeli svoja saznanja i iskustva i svaka mu cast.
No evo šta on kaže. Presadnja LISTOPADNOG drveća je dobra u jesen prije nego što drvo odbaci svo lišće i najmanji je stres za biljku u USDA zonama 5-9, Hrvatska je od 8-9, 90%. Rizik je
jedino ako vam uleti vrlo jaka zima i to prerano,a biljke nisu zaštičene.
Kaže i da ako se obavi rezanje i ovo šta je napravljeno na našem primjeru sad na proljeće da
se može presadit na jesen s minimalnim rezanjem korijenja, ali da je bolje to ipak odgodit do sljedećeg proljeća. I kaže da su po njegovom iskustvu na zimsku hladnoću poslije jesenske presadnje najosjetljivije mlado korijenje Cotoneastera i A.palmatuma (đe me nađe).
Za prebacivanje u broj veći lonac, čak i početnicima kaže da nije problem, samo bez diranja bale. Lonicera
Evo,ja sam prebacio bez diranja korijenja,bio sam nježan čak mi je i accent biljka ostala.
Na dnu je sloj eksapandirane gline,a strane je ubačen perlit i borova kora (japanci vole kiselu zemlju). Stavio sam perlit jer ga lakše ubacit i napravit će manje štete na korijenju nego da sam nabiva floreopor.