U SJZ HR imaju ogroman centralni korijen ko mrkva, debljine samog debla. Treba pronaći onaj koji ima barem malo mlađeg postranog i onda duboko prerezati centralni i kasnije ga skratiti. Stariji primjerci to teško podnose. Srećom opstao mi je jedan savršen od prije dvije godine. Baš sam pred neki dan potkratio ostatak centralnog.
-ha,ove godine nisam odolio pa sam izvadio jedan hrastcca 5-6 cm debljine i na presjeku debla pri visini 35 cm ima 12 godova znaći malo je stariji ,jer u panju ima sigurno 3-4 goda više ,no nebitno ,bitno je da ima lijep korijen a repu sam odrezo (ti. centralni korijen).
e sad možda bu a možda i nebu,ak uspije na godinu idem u lov al u dvije etape.
prva godina kopanje kanala postrano i podrezivanje centralnog korijena ,onda ak preživi druga godina vađenje.Ostavio sam mu 30 posto zemlje a drugo je treset i tenisit(što sam platio za badaf)inaće imam 4 olovke iz žira -dva slavonska -dva crvenolisna amerićka,žirove dobio od pajde iz švicarske .
no ako bude išlo idem na one od bar 10 cm promjera ,ima ih na starj bušotinisamo moram pogledat korijenje ,no problem je što to mogu jedino ležeći a onda me je...žim se od krpelja ,uvijek najdem kojeg
,no to sve spada u ljepotu sporta.
mislim da bi to sa podrezivanje centralnog trebalo šljakati ,šumari imaju neke plugove podrivaće sa kojima to rade onda im hrast prije plodonosi ,ak neko zna nešto o tome bio bi zahvalan
.